A hegyekben még tél van, ne induljunk útnak felkészületlenül

Helyenként még hó van a havason. Nem árt az elővigyázatosság

December közepétől április közepéig körülbelül 280–300 vészhelyzethez riasztották a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat munkatársait. Habár a hivatalos téli szezon lezárult, Fekete Örs, a hegyimentők vezetője, hangsúlyozza: az enyhe időjárás ellenére nem szabad elfelejteni, hogy a hegyekben még javában tél van, és aki most felkészületlenül túrázni indul, könnyen veszélybe kerülhet.

Nem volt egyszerű a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat számára az elmúlt öt hónap, hiszen körülbelül 280–300 vészhelyzethez riasztották a csapatot, amelynek tagjai öt alkalommal halálos kimenetelű balesethez szálltak ki. A szerencsétlenségek nagy százalékban sípályákon következtek be, ahol leginkább csonttörések, zúzódások miatt volt szükség a hegyimentők beavatkozására.
Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője elmondta, december közepétől április közepéig tartott a téli idény, és a napokban már megkezdődtek a tavaszi ellenőrző túrák, amelyek során a hegyimentők körbejárják a hegyi menedékeket és hegyimentő bázisokat.
– Tulajdonképpen egészen a hóhatárokig tudunk felmenni, de még vannak járhatatlan útvonalak. Hargita megyében összesen 24 hegyi menedék és négy bázis található, ezeket ellenőrizzük, és terveink szerint az év során bővítjük – közölte Fekete Örs, megjegyezve, további három menedékházra és két bázisra van szükség.
A Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője emlékeztetett: tavasszal visszatérő probléma, hogy a túrázók a jobb idő hatására bátrabbak lesznek, és nem veszik figyelembe, hogy a hegyek még ilyenkor is okozhatnak meglepetéseket.
– Nem szabad elfelejteni, hogy a magasban még most is tél van, ezért felszerelés nélkül elindulni életveszélyes. Ne hagyjuk, hogy a jobb idő fokozza a felelőtlenséget, ha elindulunk, készüljünk fel minden eshetőségre! – hangsúlyozta Fekete Örs.

Keresztes Bea