A Házasság hete Székelyudvarhelyen

Nyitó szentmisékkel indult, online előadásokkal folytatódik a Házasság hete Székelyudvarhelyen. Idén főleg a katolikus plébániák fogtak össze, és kapcsolódnak az anyaországi központi eseményekhez, de sajátos elemei is lesznek a programnak.

A kezdeményezés, hogy Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára fontos irányítani a figyelmet, mintegy két évtizede Angliából indult és ma már számos országban szerveznek programokat ebben az időszakban. Magyarországon 2008 óta rendezik meg az országos eseménysorozatot, a székelyudvarhelyi felekezetek is évek óta jelentkeznek néhány érdekes kezdeményezéssel a Házasság Hete alkalmából.

Idén a római katolikus plébániák csatlakoztak az anyaországi eseményekhez, azáltal, hogy az ott kínált online előadások közös megtekintésére biztosítanak lehetőséget. Többek között dr. Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők, illetve dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta előadásait hallgathatták, hallgathatják meg az érdeklődők, majd csoportos beszélgetésre biztatják a szervezők azokat a szerencséseket, akiknek sikerült idejében regisztrálni a közösségi alkalmakra. Mint Péter Júlia, lelkipásztori munkatárs, szervező elmondta, összesen 40 pár jelentkezett az “élő” eseményekre, amelyekre a négy plébánia (Kis Szent Teréz plébánia, a szombatfalvi Szent György plébánia, a Szent Miklós Plébánia és a kadicsfalvi-bethlenfalvi plébánia) összesen nyolc termet tud biztosítani – így sikerül a járványügyi előírások betartásával, de mégis személyesen találkozni. Azokat, akiknek nem sikerült regisztrálniuk a közösségi eseményekre, arra biztatják a szervezők, hogy barátaikkal együtt otthon tekintsék meg a magyarországi szakemberek előadásait, amelyek linkjét a Házasság hete Székelyudvarhely Facebook oldalán teszik közzé. Kimondottan helyi sajátossággal is színesítik a heti programot, mint Péter Júlia közölte, naponta jelentkeznek egy-egy kis videóval, amelyben udvarhelyszéki házaspárok járják körbe az idei mottó, az Ezerszer is igen üzenetét, majd az eseménysor végén egy idősebb házaspárral készített hosszabb interjút mutatnak be – ugyancsak a Facebook-oldalon. Pénteken este a házaspárokért mondanak misét a Kis Szent Teréz plébániatemplomban, majd vasárnap mindenütt záró szentmiséket tartanak.

A belvárosi unitárius egyházközség idén nem jelentkezik saját eseménysorral a Házasság Hete apropóján, de az országos rendezvényekre felhívják a figyelmet Facebook oldalukon, és a február 14-i istentiszteletnek a házasság lesz a témája – közölte Simó Melinda nőszövetségi elnök. A reformátusoknál sem találtunk ebben a témában programot: a Szombatfalvi Református Egyházközségnél éppen ökumenikus imahét zajlik, a Belvárosi Református Egyházközségnél pedig betegség miatt tolódik a Házasság Hetére tervezett rendezvény.Asztalos Ágnes