Hirdetés

A három közül már csak egy láthatta

A Három csíki hadifogoly című filmet tekinthette meg a közönség a csíkszentkirályi kultúrotthonban csütörtökön. A filmben bemutatott három szépkorú férfi közül csupán Benedek Ferenc egykor orosz fogságban szenvedő csíkszentkirályi él. Az idős férfi a helyszínen tekintette meg az ő történetét is feldolgozó alkotást.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 1 perc
A három közül már csak egy láthatta
Megtelt a csíkszentkirályi kultúrotthon nézőkkel. A film készítői beszéltek az alkotásról Fotó: Todor Róbert

A Három csíki hadifogoly című filmet nézhették meg a csíkszentkirályi kultúrotthonban jelen levők csütörtökön. Az alkotás, mint már a címe is utal rá, három csíki férfi –a csíkszentkirályi Benedek Ferenc és Lakatos Mihály, valamint a csíkborzsovai Péter János – fogságban töltött éveit dolgozza fel első kézből, az érintettek visszaemlékezése alapján. A filmben bemutatott személyek közül ma már csak Benedek Ferenc él, aki a helyszínen tekintette meg az ő életéből is merítő alkotást. A három férfiről korábban könyvet is írt a szintén csíkszentkirályi Gál Mária helytörténész, az 2018-ban jelent meg Honvédélet, fogolysors címmel.

Dr. Balázs Lajos néprajzkutató és unokája, ifj. Szén János filmrendező készítették el az egyedi műfajú filmet.

Műfajilag az egyéni fogolysorstörténetek nem a II. világháború történetei, hanem meg nem idézett tanúvallomások a nagy bűncselekmény törvényszékeken kívüli „peréhez”, a háború teljesebb, nem politikai szempontú megértéséhez. A csíkszentkirályi tanúk közül egyik sem  az ismert nagyot mondó katona típusa. Ellenkezőleg, a tényeket, helyzeteket, eseményeket, ezek helyét, idejét aprólékos pontossággal, tárgyilagossággal beszélik el – hívta fel a figyelmet a néprajzkutató.

A filmvetítés sok érdeklődőt bevonzott. Azt megelőzően a film készítői is szóltak pár szót a jelenlevőkhöz, valamint Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere kifejtette: Csíkszentkirály Község Polgármesteri Hivatala ily módon is méltó emléket szeretne állítani a doni csata hőseinek annak 80. évfordulóján.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!