A hangoskodás már megy, a döntéshozatal még nem 

Soron kívül hívták össze a gyergyószentmiklósi önkormányzat közgyűlését, hogy a várost vezető testületet döntsön arról, vesznek-e fel a hitelt. Ezúttal sem sikerült nekik, hétfőn térnek vissza a kérdésre.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
A hangoskodás már megy, a döntéshozatal még nem 
Döntésképtelenség. Egyik napirendi pontról sem jutottak dűlőre Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Szerda délre hívtak össze soron kívüli testületi ülést Gyergyószentmiklóson. Mindössze kilenc tanácsos jelent a meghirdetett időpontban, ez épphogy elégséges volt ahhoz, hogy munkához lássanak. Három napirendi kérdést tárgyaltak meg, ebből kettő egy húszmillió lejes banki hitel felvételének előkészítéséhez kapcsolódott. A határozattervezeteket a múlt héten is próbálták már napirendre tűzni, akkor egy szakbizottsági véleményezés és részletes információk hiányára hivatkozva nem tárgyalt róla a testület. Most is kiderült, hogy hiányzik a tervezetekhez az illetékes szakbizottság véleményezése, és a bizottsági tagok közül túl kevesen jelentek meg az ülésen ahhoz, hogy ezt pótolják. Azt is kifogásolták a tanácsosok, hogy a legutóbbi közgyűlés óta sem kaptak kellő tájékoztatást a kérdésről, emiatt nem tudják, mi történik akkor, ha nem kapja meg a kért hitelt a város. Bajkó László rákérdezett, hogyan haladnak azok a beruházások – tömbházszigetelések, a művelődési ház energetikai megújulása, több forgalmas utca felújítása –, amelyeknek az önrészeihez szükség van erre a hitelre, érdemes-e egyáltalán kitartani mellettük. Csergő Tibor polgármester arra hivatkozott, hogy sürgősen dönténi kell a kérdésről, mert a Pénzügyminisztériumnak is jóvá kell hagynia a hitelfelvételt, és ha az ország eladósodási rátája eléri a tervezett mértékét, a minisztérium nem fog több kérésre rábólintani. Le kell mondani minden, a Regionális Operatív Programból támogatott beruházásról, ha nem jut kölcsönhöz a város – mutatott rá az elöljáró. A polgármester újfent hangsúlyozta: jelentősen könnyebb helyzetben lenne a város, ha az önkormányzati testület rábólintott volna a javasolt adóemelésre, illetve ha nem kétszerezte volna meg a távhőszolgáltatás-támogatás mértékét. 
– Az E-starnak megítélt kártérítéssel együtt mintegy hétmillió lejt dobunk ki csak úgy az ablakon – összegezte a polgármester.

A hangoskodásba átcsapó vita nyomán döntés nem születhetett, újabb tanácsülést fognak összehívni a témában.

Nem tudtak tárgyalni a napirend harmadik pontjáról sem, hiszen mindössze hét tanácsos maradt a teremben az elrendelt szünet végére. Ez a tervezet Csergő Tibor polgármester megbízásáról szólt, hogy tárgyaljon a város korábbi hőszolgáltatójával a megítélt kártérítés kifizetésének ütemezéséről.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!