A gyergyószentmiklósi kutyamenhely

Fotók: Bege Botond

Bár igyekeznek a négylábúak minden igényét kielégíteni, a gyergyószentmiklósi kutyamenhely működtetői felújításokat és különböző befektetéseket terveznek. A támogatóknak köszönhetően az ott élő kutyák szakszerű egészségügyi ellátásban részesülnek, és az élelmezéssel kapcsolatban sincsenek problémák, ám szükség lenne a menhely kapacitásának bővítésére.

Már több éve üzemel a gyergyószentmiklósi kutyamenhely, amely a város kijárata mellett található. Jelenleg két személy dolgozik teljes állásban, feladatuk elsősorban a kisállatok gondozása. Látogatásunkkor László Endrével, a menhely kapcsolattartójával beszélgettünk, aki már több mint öt éve dolgozik a létesítményben. Endre beavatott a menhely mindennapjaiba, beszélt annak lakói­ról, és azt is megtudtuk, min kellene javítani a jövőben.
A menhelyet többen is támogatják külföldről – Svájcból és Németországból –, amivel nagyban hozzájárulnak a létesítmény fennmaradásához, emellett évente akár ötven kutyát is örökbe fogadnak a menhelyről. Segítségüknek köszönhetően sok kutya kap esélyt az új életre egy olyan környezetben, ahol teljes családtagként tekintenek rájuk.

Külföldi és helyi támogatók
Munkájuk során sajnos számos problémával találkoznak a működtetők, néhánynak a megoldása azonban már folyamatban van.
– A hatályban lévő törvény szerint a menhely működtetéséhez szerződtetni kell egy állatorvost, ám ez szerencsére hamarosan meglesz. Jelenleg a legrosszabb állapotban a menhelyet körülvevő kerítés van, valamint az iroda épületének tetőszerkezete is javításra szorul. Az élelem szempontjából szerencsére nincs gond, hiszen a városvezetésnek szerződése van a Benedek, illetve a Székely falat húsfeldolgozó üzemmel, melyek havi 5-6 tonna csontot biztosítanak kutyáinknak. Mindezek mellett az ebek tápot is kapnak, hogy a változatos élelmezéssel is segíthessük egészségük megőrzését – avatott be László Endre.
Az egészségügyi ellátás folyamatos, a négylábúak semmiben nem szenvednek hiányt – felszerelt műtő is van a menhelyen. Endre hangsúlyozta: a svájci Star Romania Alapítvány a legfontosabb támogatójuk, amely sokat segít anyagiakkal és használati eszközökkel egyaránt. A programjuk részeként a menhelyre behozott kutyák képét és adatait feltöltik egy weboldalra, ahonnan a kutyust keresők kiválaszthatják új kedvencüket. Az örökbe fogadott kutyákat szakképzett szállítók viszik ki új gazdáikhoz külföldre, a menhely elvégzi az ehhez szükséges papírmunkát.

Amire szükség lenne
– Egy mélyhűtőt is szeretnénk vásárolni, hiszen jelenleg egy kisebb fagyasztóládában tároljuk az élelmet, emiatt a szállítók minden második nap járnak hozzánk, hogy a melegben ne romoljon meg az áru. Mindemellett pedig egy hamvasztóra is ígéretet kaptunk, ugyanis jelenleg Marosvásárhelyre szállítjuk hamvasztásra az elpusztult ebeket. Sokkal egyszerűbb lenne saját hamvasztóval, a terv már megvan hozzá, reméljük, hogy mielőbb elkészül – részletezte.
A kutyusok külön kennelben élnek, mindegyiküknek saját házuk van, öt négyzetméter helyet biztosítanak egyedenként. A gondozók külön odafigyelnek arra is, hogy a nagy testű egyedeknek több hely jusson. Mint megtudtuk, a kutyák a maguk módján, közösen döntik el, hogy melyikük hová kerül. Az újonnan befogott és befogadott kutyákat huszonegy napra karanténba teszik, majd a megfelelő kezelések után csatlakozhatnak társaikhoz.
– Eredetileg 270 kutya fért el a menhelyen, mára viszont ez a szám 100-120-ra csökkent, mivel sok kennel állapota nem engedi meg a laktatást. Viszont azok a kennelek, amelyeket használunk, jó állapotban vannak. A kerítés leromlott állapota miatt sok ebet nem tudunk kellő ideig kiengedni a kennelből, a legtöbbjük már megszokta a délutáni sétákat, vezérszóra vissza is mennek a megszokott helyükre. Van olyan kutya is, amelyet csak pórázon tudunk sétáltatni – mondta László Endre.
Jelenleg a menhelyen összesen 92 csippel rendelkező kutya van, illetve 23 olyan eb, amelynek a csippel való ellátása folyamatban van. Az eljárást rendszerint több állatorvos végzi egyszerre.

Örökbe adni és örökbe fogadni
A beszélgetés során kiderült, hogy az utóbbi időben a lakosság hozzáállása is sokat javult, hiszen egyre többen viszik be a menhelyre a nem kívánt kutyát ahelyett, hogy egyszerűen útnak eresztenék. Ilyenkor felveszik a gazdi adatait, akinek egy nyilatkozatot kell aláírnia. Mint megtudtuk, azoknak, akik örökbe fogadnának egy kutyát, mindössze tíz percet kell várakozniuk, hiszen ez is mindössze egy nyilatkozat kitöltésével jár, ugyanúgy feljegyzik az örökbefogadó adatait, és már vihetik is haza az új családtagot. Sajnos azonban az örökbefogadás nálunk még gyerekcipőben jár, körülbelül tíz az egyhez az örökbe fogadott ebek aránya.
– Sajnálatos módon a kóbor kutyák befogása eléggé nehézkes és drága folyamat, több száz lejbe is kerülhet kutyánként. Sokan azért hozzák a menhelyre az ebet, mert nem tájékozódnak kellőképpen a fajtáról, mielőtt megvásárolják. Sokan nem megfelelő vérhőmérsékletű ebet választanak otthonukba, ezzel is magyarázható a sok fajtatiszta kutya jelenléte a menhelyen – mondta László Endre.
Mint hangsúlyozta, sokkal kevesebb lakója lenne a menhelynek, ha az emberek előre gondolkoznának, és csak olyan háziállatot választanának kedvencnek, amely megfelel az életvitelüknek.

Bege Botond

: an accessible web community