A gazdaszervezetek kérik a villamosenergia-ársapka kiterjesztését a mezőgazdaságra is

Fotó: László F. Csaba

Nyílt levélben kérte több gazdaszervezet, hogy a kormány mielőbb terjessze ki a mezőgazdaságra is a villamosenergia-ársapkára vonatkozó legújabb rendelkezéseket.

Az aláírók emlékeztettek arra, hogy ez a kedvezmény jelenleg csak az élelmiszeripart érinti.

„A gazdák a túlélésért küzdenek. A pusztító aszály, az állatbetegségek (…), a nyersanyagok és a közüzemi szolgáltatások (üzemanyag, áram, földgáz) árának ugrásszerű emelkedése a csőd szélére sodorta őket. A román állam gyors segítségnyújtása nélkül sok hazai gazdálkodó kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét, és a hústermelés – különösen a sertés- és baromfihús – leállásának veszélye fenyeget” – olvasható a nyílt levélben, amelyet a hazai sertés- és baromfihús-termelés 80 százalékát biztosító gazdaszervezetek írtak alá.

A gazdák arra figyelmeztettek, hogy támogatás hiányában elkerülhetetlen lesz az áremelkedés a végső fogyasztók számára, akik így kénytelenek lesznek importtermékeket vásárolni, és a belföldi piac teljes mértékben ki lesz szolgáltatva a külföldi piacok választékának és árainak.

Nyílt levelükben rámutattak arra is: egyelőre nem tudni, hogy a jelenleg élelmiszert exportáló országok élelmiszerválság esetén engedélyezik-e majd az olyan alapvető fontosságú termékek kivitelét, mint a hús.

HN-információ/Agerpres

: an accessible web community