A gazdák kitartanak

Gabona aratás. Sok évi átlagon a termés Fotó: Domján Levente

Még tart a termények betakarítása, az aratás, hisz az utóbbi időben a csapadékos idő miatt a gazdáknak nem sikerült teljesen betakarítani az őszi vetést sem. Az ország más területeihez viszonyítva Hargita megyében nincs ok az aggodalomra, a legnagyobb terméskiesés a szálas takarmány esetében figyelhető meg.

Jó hír, hogy Hargita megyében a takarmány mennyiségének kiesése közel sem éri utol az ország más területein tapasztalt kiesést. A 2021 őszén elvetett kultúrák betakarítása jelenleg is folyik, hisz a jelenlegi csapadékos időszak befolyásolja ezt a tevékenységet, mivel a gabona nedvessége nagyobb, mint 15 százalék. Az őszi vetés esetében már közel tízezer hektárt learattak, tehát az aratás nagy részét időben el tudták végezni a gazdák. A tavaszi vetések elérték azt az állapotot, amikor már kellene betakarítani, viszont a csapadékos idő ezt is nagyon befolyásolja.
– Hargita megyében megfelel a jelenlegi termésmennyiség a sokévnyi átlagtermésnek. Természetesen, ezek a számok helységenként is változnak, de maximum egyharmados terméskiesés figyelhető meg. Viszont van egy probléma, ami a szálas takarmányt érinti. A széna mennyisége kétharmados terméskiesést mutat, viszont ez sem minden helységre jellemző – mondta lapunknak Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Fotó: Domján Levente

Hargita megyében is észlelhető volt a szárazság, viszont az országos csapadék- és szárazságtérkép szerint a megye teljes területe az elégséges csapadékmennyiségű övezetben helyezkedik el. Az extrém helyzet leginkább az ország keleti, nyugati és déli részén figyelhető meg.
Mint megtudtuk, az aszály okozta károk rendezése érdekében kormányhatározatot szokott elfogadni a kabinet, de még most is tart az aszálykárok felmérése. Hargita megyében még egy gazda sem jelezte, hogy a termés 30 százalékát meghaladta volna az aszálykár.
– A kevesebb takarmány mindenképp nehézséget okoz, elsősorban az állattenyésztőknek. De mégis, főleg a jó genetikával rendelkező állatokat ki kell telelni és az életnek tovább kell folytatódnia. A gazdák elkeseredettségét tapasztaljuk, viszont arra buzdítunk mindenkit, hogy tartson ki, hisz a megyében közel sincs akkora terméskiesés, mint az ország többi részein – vélekedett Romfeld Zsolt.
Hozzátette, ma is észlelhető, hogy a megye zöld gyepterületeinek nagy része nincs kihasználva, nincs megművelve és legeltetve sem, ezért ezekre a területekre jellemző a beerdősödés.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community