A gazda is tanul

Mindennapi séta. Kiemelkedően fontos a kutya életében

Az újonnan gazdivá vált emberek többnyire nem tudják, hogy mi szükséges egy kutya számára, vagy hogyan kezeljék és alakítsák az állat személyiségét, viselkedését. Az alábbiakban Csomos József Attila kutyakiképzővel beszélgettünk hivatásáról, a képzéssel kapcsolatos fontos tudnivalókról és arról, hogyan is élhetnek kedvenceink teljes kutyaéletet.

Ahogyan általában az történni szokott, Csomos József Attila kutyakiképző is saját kedvence nevelése során választotta jelenlegi szakmáját.
– Már 2011 óta tevékenykedek kutyakiképzőként. Párommal elkezdtünk kutyasuliba járni, még mielőtt kutyát vásároltunk volna. Sok mindent elsajátítottunk és sokat tanultunk, ezúttal tudatosan döntöttünk egy bizonyos fajta mellett. A célunk az volt, hogy könnyű legyen az élet a leendő kutyánkkal, de végül mindez egy szakmát és hivatást is nyújtott számomra – avatott be a kezdetekbe a kutyakiképző.

Kutyaiskola, nemcsak kutyáknak
Csomos József Attila elsősorban társasági kutyákat tanít és képez, azokat a kedvenceket, amelyekkel az emberek együtt élnek a mindennapokban.
– Jobban kedvelem a társasági kutyák kiképzését, mint a munkakutyákét. Velük másabb a kapcsolat, kicsit emberibb. Bár egyáltalán nem szeretem, ha antropomorfizálják őket, vagyis emberi tulajdonságokkal ruházzák fel kedvenceiket – hangsúlyozta.
Mint megtudtuk, nagy az igény erre a szolgáltatásra, Attila akár két-három hónappal előre is le van már foglalva. Többféle lehetőség közül választhat az érdeklődő: vannak egyéni és csoportos órák, illetve kutyaiskolás vagy panziós képzés is.
– Az idén a világjárvány miatt kevés kutyasulis órát tudtunk tartani, mivel az ugyebár csoportos tevékenységet igényel. Szerencsére a panziós képzés iránt is nagy az érdeklődés. Ez a foglalkozás úgy néz ki, hogy bizonyos időre a kutya nálam marad, a végén pedig a gazda is részt vesz egy úgynevezett átadási időszakon, ami alatt ő is megtanulja kezelni a betanított kutyát. A tapasztalataim azt mutatják, hogy ez a legsikeresebb módszer, főleg ha viselkedészavaros kutyáról van szó – mondta el.
Hozzátette, hogy ezek a képzések a kutyatulajdonosnak is szólnak, mert nemcsak a kiképzőnek kell szót fogadjon a kutya, hanem a gazdinak is, ugyanakkor mindez úgymond emberképzés a kutyákhoz is.

A jutalmazás eredménye. Ügyességi versenyeken is részt vesznek FOTÓK: CSOMOS JÓZSEF ATTILA

Már kutyavásárlás előtt fontos a képzés
– Mindenképp azt tanácsolom, hogy a leendő gazdi már akkor forduljon kutyakiképzőhöz, amikor még csak elméletben született meg az ölet a kutyavásárlásra. Talán ez a legfontosabb, mert hanem utólag kell korrigálni a hibákat. Erre egyszerű példa az építkezés: nem a saját fejünktől fogunk neki házat építeni és csak utólag kikérni a szakember véleményét, amikor már elrontottuk, mert ebben az esetben nagy a valószínűsége annak, hogy le kell bontani az egészet. Így van ez a kutyákkal is – vélekedett Attila.
Egy szakember már abban a kérdéskörben is segítséget tud nyújtani, hogy a leendő kutyatulajdonos életviteléhez milyen fajta kutya illik. Sok esetben akár arra is ráébresztik a családokat, hogy valószínűleg csak elhamarkodott döntés eredményeképp vásárolnának állatot, és nem férne bele ennek gondozása a szabadidejükbe.
– Néha pillanatnyi fellángolásból, vagy csak státusszimbólumnak akarnak az emberek kutyát venni – hangsúlyozza. – Muszáj tudatosítsuk, hogy az ilyen vásár 14-16 évre szóló lelki, fizikai és anyagi szerződés a kutyával. Ha egy huszonöt éves ember kutyát vesz, akkor valószínűleg az az állat negyvenes koráig végig fogja kísérni a sikereken, kudarcokon, családalapításon, tehát aktív részese lesz az életének. Véleményem szerint felelőtlen az, aki hirtelen döntés következtében megy bele ilyen vásárba.

A kutyák nem a szavakat értik
– Energiák által kommunikálunk a kutyákkal, tehát nem az a fontos, amit mondunk, hanem hogy milyen lelkiállapotban vagyunk. Az ilyen képzés célja az, hogy a kutya azt csinálja, amit mi szeretnénk és mindezt úgy, hogy neki is jó legyen, ezért mi a pozitív megerősítést alkalmazzuk – tette hozzá.
A panziós képzés első negyede a kapcsolatépítéssel telik: kialakítanak egy rutint a kutya életében, ami azt jelenti, hogy naponta akár három-négy alkalommal sétálnak vele ingerszegény környezetben. Az időszak első felében megszületik egy bizalmi kapcsolat a kutya és a kiképző között.
– Nem győzöm hangsúlyozni a séta fontosságát. Teljesen mindeg y, hogy mekkora terület áll az állat rendelkezésére, ha nem sétál, akkor boldogtalan életet él. Épp ezért talán sok tömbházas kutya teljesebb életet tud élni – emelte ki a kiképző.
Mint megtudtuk, a kutya séta közben éli ki a vadász-, zsákmányszerző- és falkaösztöneit.
Miután a kiképző és a kutya közösen felépítették kapcsolatukat, következő lépés a szintén ingerszegény környezetben történő reflexépítés: az állat szavakat társít bizonyos cselekedetekhez, mint például az „ülj”, „feküdj”, „ott maradj”, „nem szabad” felszólítások. Ezalatt a jutalmazás több fajtáját is használják, ami simogatást, labdajátékot vagy jutalomfalatkát jelent.
A képzés harmadik felében az előző héten tanult reflexeket gyakorolják be, de most már ingergazdag környezetben. A kutya ekkor tanulja meg, hogy közömbös legyen az őt érintő külső hatásokkal szemben. Az utolsó hét az átadási időszak, amikor a gazda megtanulja kezelni a kutya elsajátított tudását.

Szilágyi Dalma-Orsolya