A fiatalok boldogságáért

„Tábor-hegy” a Hargita lábánál. A tereprendezésbe a fiatalokat is bevonják Fotó: Demeter-Adél Hajnalka

Jól halad a kivitelező a szelterszfürdői katolikus ifjúsági ház építkezési munkálataival. Várhatóan késő ősszel vehetik birtokba a Gyulafehérvári Főegyházmegye fiataljai. Amint arról korábban beszámoltunk, a létesítményt a magyar állam támogatásával építteti a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia, ám a kétszintes, tízszobás, kápolnával is rendelkező, ötven személy elszállásolására alkalmas épület tulajdonosa a Gyulafehérvári Főegyházmegye, üzemeltetője pedig a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség lesz.

Soltész Miklós, a Magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának kezdeményezésére 2018-ban döntöttek a Szelterszfürdőn épülő új katolikus ifjúsági ház létesítéséről – közölte lapunk érdeklődésére Tamás Huba, az építkezést irányító székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia lelkipásztora. Rámutatott: a kisebb keresztény ifjúsági programok lebonyolítására alkalmas közösségi házak vannak az egyházmegyében, azonban 50 személy befogadására és nagyobb programok szervezésére alkalmas hely nincs. Ezért is szükséges az új létesítmény.
– A támogató részéről az volt a kitétel, hogy keressünk egy olyan helyet, ahol építhető egy táborozóhely, amely alkalmas 50 fő befogadására és legalább 100 személy sátoroztatására. Elkezdtük keresni ezt a helyet, végül Csíkszereda és Székelyudvarhely között félúton Szelterszfürdőn vásároltuk meg a telket, a Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Házának szomszédságában. Az is mérvadó volt a döntésben, hogy ezen a helyen már egyfajta lelkipásztori szolgálat folyik évek óta – idézte fel a kezdeteket Tamás Huba. Rámutatott: a létesítmény megtervezésére Bogos Ernő csíkszeredai építészt kérték fel, végül 2021. április 16-án történt meg az első kapavágás a területen.
Tavaly július elején több mint száz fiatal jelenlétében tekintette meg a beruházás munkálatait Soltész Miklós, a Magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke; továbbá jelen voltak a világi elöljárók, a tervező- és a kivitelező cégek képviselői is. Azóta látványosan haladtak a kivitelezéssel. A megemelkedett építkezési anyagárak miatt sem kellett leállítani a munkálatokat.

Zajlanak a munkálatok. Késő őszre elkészül                                                                                          Fotó: Tamás Huba

A magyar állam támogatásával épült 860 négyzetméteres, kétszintes épületben tíz szobát – mindegyikhez fürdőszoba is tartozik –, kápolnát, közösségi termet és konyhát is kialakítottak.
– Az építkezéshez szükséges támogatás több részletben érkezett hozzánk. Az egyik részét a telekvásárlás után a pálos rend által kaptuk, ezért a pálos testvérekkel is együttműködünk. A ház patrónusa Boldog Özséb, a pálosok védőszentje lesz. A kápolnán Egri István kolozsvári üvegművész készítette vitrálén Boldog Özséb lesz látható. Most készül a ház bútorzata is – mondta a lelkipásztor. Hozzátette: az előtérbe kerámiaplasztikát is terveznek. A szobaazonosítók nem számok lesznek, hanem a természet elemeit megjelenítő kis plakettek.
– Ez a ház elsősorban ifjúsági rendezvényeknek fog majd otthont adni, és nagyon örülünk, hogy van egy jó csapat, amelynek tagjai már álmodnak, tervezik, hogy miként fogják működtetni. Természetesen a működtetésre jó stratégia kell, de főként egyházmegyei pasztorációs tevékenységeknek fog helyet biztosítani, de akár a cserkészek vagy mások felé is nyitott lesz. Természetesen az ezzel kapcsolatos végső döntést a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség hozza meg – mutatott rá Tamás Huba. Jelenleg a belső munkálatokat végzi a kivitelező, többek között csempéznek és meszelnek.
A szelterszfürdői ifjúsági há­zat – amelynek tulajdonosa a Gyu­la­fehérvári Főegyházmegye, üzemeltetője pedig a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség lesz – várhatóan késő ősszel vehetik birtokba a Gyulafehérvári Főegyházmegye fiataljai.

Bíró István

: an accessible web community