A fertőző részleg épületébe költözött a tbc-osztály

A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház fertőző részlegének épületébe költözött az intézmény tbc-osztálya, a változtatást komoly felújítási munkálatok előzték meg. Mindeddig a régi sürgősség épületében működött az osztály, a költözést pedig elsősorban a körülmények javítása érdekében tartották fontosnak – tájékoztatott Ferenczy István, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház igazgatója. Rámutatott, mindennap jelen van egy asszisztens a rendelőben, hetente egyszer pedig egy Marosvásárhelyről érkező orvos fogadja a betegeket.

A fertőző részleg épülete. Elkülönített rész fogadja a betegeket
A fertőző részleg épülete. Elkülönített rész fogadja a betegeket

Kertész László
kertesz.laszlo@hargitanepe.ro
A Kárpátok utcában található fertőző részleg épületének hátsó bejáratánál teljesen elkülönített rész fogadja a tüdőgondokkal küzdő betegeket, a legújabb normáknak megfelelő körülményeket alakítottak ki a tbc-osztály új székhelyén. Külön bejáratot hoztak létre, járdát építettek, kerítést állítottak fel, emellett az épület belsejének ezen részében is teljes átalakítást végeztek: az osztálynak megfelelő igények szerint alakították át a belső teret, gondosan figyelve a higiéniai kötelezettségekre is.
A tbc-osztály eddigi székhelyéül szolgáló régi sürgősség épületét visszakapta az önkormányzat a kórháztól, a költözés okát illetően pedig Ferenczy István kórházigazgató megjegyezte: a körülmények javítása volt az elsődleges szempont.
– Elég gyenge körülmények között működött a régi székhely, télen sokszor még a hideggel is szembe kellett nézni – mutatott rá az intézményvezető, hozzátéve, a költözéssel megoldódnak ezek a problémák, ráadásul mindennek következtében takarékoskodhat is a kórház.
Ferenczy hozzátette, mivel a tüdőgondozó közel van a fertőző osztályhoz, a szakorvosoknak is könnyebben megy majd az együttműködés.
A felújítás összértéke hozzávetőleg 20 000 lej, amelynek túlnyomó részét az intézmény saját költségvetéséből biztosította, 4000 lejjel pedig a gyergyószentmik­lósi Sazy cég járult hozzá a munkálatokhoz.
– Tbc-s betegekkel foglalkozunk, de jönnek hozzánk asztmásak, tüdőtágulásos és daganatos betegek is – mondta lapunknak a szolgálatban lévő asszisztens, hozzáfűzve: a tébécé növekvő tendenciát mutat, ugyanis már most annyi beteg van, mint a tavaly összesen.
A felújított osztályon minden hétköznap reggel 7 és délután 3 óra között fogadják a betegeket, a kezelések reggel 8 és délelőtt 10 óra között történnek. Előjegyzést kérni a 0740–703137-es telefonszámon lehet, Domokos Éva orvosi asszisztensnél. Emellett minden szerdán délelőtt 10 és délután 5 óra között dr. Pavel Elena marosvásárhelyi tüdőgyógyász szakorvos fogadja a betegeket a helyszínen.