2022. október 3, hétfő.
Hirdetés : an accessible web community

A Dunăreának nem kell a MOL Liga

Különleges engedménnyel részt vehetett volna a Galaci Du­nărea a jégkorong MOL Liga 2015/ 2016-os kiírásában, ám a Duna partiakat már nem érdekli a román–magyar közös pontvadászat. A héten már jégen készül a román bajnoki címvédő, igaz, nem sokáig adatik meg számukra ez a lehetőség, hiszen a hónap végén egy ökölvívógála miatt újra leolvasztják Galacon a jeget. A galaci elutasítás után kedvezményeket kapott a HSC és a Corona.

Csernenko idén is a galaciak csapatát erősíti a román bajnokságban
Csernenko idén is a galaciak csapatát erősíti a román bajnokságban

[dropcap]A[/dropcap]mikor kérték, nem vették fel, amikor viszont nekik kellene, már őket nem érdekli – röviden így foglalható össze a jégkorong MOL Liga és a Galaci Dunărea közötti egyezkedés. Mint ismeretes, a MOL Liga és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) pénteki ülését követően a két magyar fél hajlandóságot mutatott arra, hogy közös nevezőre jussanak a Román Jégkorong Szövetséggel (RJSZ), miután a hazai szakszövetség közzétette versenynaptárát, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt, hogy a román bajnoki és a nemzetközi sorozat meccsnapjai egybeesnek.
Az MJSZ és a MOL Liga vezetése hétfő reggel egyeztetésbe kezdett az RJSZ elöljáróival – írja a magyar szövetség honlapja. A Magyarországról hétfő reggel elküldött anyagban első pontként szerepelt, hogy különleges engedménnyel a Galaci Dunărea is részt vehetne a MOL Liga 2015/2016-os idényében. A második pontban azt kérte a magyar fél, az RJSZ tegye lehetővé, hogy a Brassói Corona és a HSC Csíkszereda ne csak az elméleti rajtengedélyt kapja meg a MOL Liga-részvételhez, hanem valóban részt vehessen a nemzetközi ligában. Ehhez arra volna szükség, hogy a román bajnokság és a MOL Liga menetrendje ne fedje egymást: a megküldött javaslat szerint egy héttel kitolható volna a román bajnokság, ami nagyobb mozgásteret biztosítana. Ebben a mérkőzések időpont-módosításának száz eurós pluszdíja csökkentése is segítene. A harmadik pontban az MJSZ felajánlotta az RJSZ-szel fennálló MOL Liga-szerződés újratárgyalását, illetve, hogy ennek érdekében küldöttséget utaztat Romániába.
A válaszra nem sokáig kellett várniuk a magyaroknak. Ebben az szerepelt, hogy a Dunărea jelenleg nem érdekelt a MOL Ligához való csatlakozásban, továbbá az RJSZ-nek nem áll módjában átalakítani a román bajnokság versenykiírását, ugyanakkor hajlandó elősegíteni, hogy a román bajnokság és a MOL Liga menetrendjét jobban összehangolva a brassói és a csíkszeredai csapat valóban részt vehessen a MOL Ligában. Az MJSZ–RJSZ-szerződés újratárgyalását szintén támogatta a román fél.

Nyolc légióst igazolhatnak
Az MJSZ gyorsan lépett a Galac, illetve az RJSZ válaszára, és kedvezményeket tett. „A magyar fél a Brassó és a Csíkszereda igényeinek figyelembe vételével elkészített egy alternatív menetrendet” – áll az MJSZ tegnapi elnökségi üléséről szóló beszámolóban. „A Brassó és a Csíkszereda MOL Liga-mérkőzései során magasabb lenne a légióskorlát, 6 helyett 8 idegenlégióst játszathatnak. A magyar fél engedélyezné, hogy a Brassó és a Csíkszereda egymás elleni mérkőzéseire a MOL Ligában is a román bajnokság szabályai vonatkozzanak, például más lesz a hosszabbítás lebonyolítása és nem védhet légiós kapus. Ezen egymás elleni mérkőzések eredménye beszámítana a román bajnokságba és a MOL Ligába is, így csökkentve a mérkőzésszámot, következésképp a szervezési nehézségeket” – állt továbbá a közleményben.
A MOL Liga a tervek szerint kilenc csapattal, a címvédő Miskolci DVTK-Jegesmedvék, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Brassói Corona, a Debreceni HK, az UTE, a Ferencváros, a HSC Csíkszereda, a Fehérvár AV19 és a MAC Budapest részvételével kezdődik szeptember 11-én.

Egyelőre jégen
Hétfőn elkezdte jeges edzéseit a román bajnoki címvédő, ám Galacon hamarosan megállnak a hűtőberendezések. Ugyanis augusztus 27. és 31. között újabb ökölvívógálának ad otthont a Duna parti jégpálya, ezt követően szeptember 3-án indítják újra a fagyasztógépeket.
A galaci csapat közleménye szerint a hétfői jégedzésen a keretet alkotók többsége megjelent. A Dunărea keretében három kapus – Radu Viorel, Lucian Hangan, Marius Stoian – szerepel, illetve Góga Attila, Flinta Botond, Nagy István, Csata Székely Levente, Alexandru Munteanu, Lőrincz Levente, Szőcs Szabolcs, Mircea Necula, Adrian Irimia, Anton Popa, Bogdan Neagoș, Mihai Horghidan, Nicușor Horghidan és George Buleandră mezőnyjátékosok, ez utóbbi az U18-as csapattól érkezett. A gárdával együtt készül három ukrán légiós is, Dimitrij Nimenko, Szergej Csernenko és Vitali Donika. De van három új igazolása is a galaci csapatnak: Pál Zoltán a Ferencvárosból, míg Lucian Oprea a Brassói Coronából igazolt Galacra. A 19 éves Mircea Oniciuc 2010-től Németországban légióskodott, az Iserlohner EC és a EV Regensburg U18-as csapatait erősítette.

HN-információ

TOVÁBBI CIKKEK:

Anyagi kárral járó közúti baleset a Nyikómentén

Két autó ütközött hétfő délelőtt Székelyszentléleken, a közúti balesetet anyagi kárral megúszták az érintettek, igaz egyikük később ápolást kért és a kórházba szállították –...

Dőltek a bábuk a Septimiában

Az esélyegyenlőség jegyében fo­gyatékkal élők számára rendezett ingyenes bowlingversenyt a székelyudvarhelyi Septimia Sport Klub. A kétnapos eseményen három megyéből közel hetvenen vettek részt. Közel 70...

Továbbra is pont nélkül

Esélye sem volt a pontszerzésre a VSK Székelyudvarhelynek a Bölények Ligája hatodik játéknapjának Suceaván rendezett bajnokiján, a hazaiak eddigi legjobb formájukat hozták, rendesen megszórták...

Legfrissebb