A digitalizáció segítségével átléphetők a határok

Az, hogy Székelyföld egy kulturális értékteremtő közösség, nemcsak az újság hasábjain, az iskolákban kell megjelenjen, hanem azokon a digitális eszközökön is, amelyeket nap mint nap használunk – hangzott el a Csíki Mozi előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A 8. Digitális Székelyföld Konferenciát október 27–29. között szervezi meg Csíkszeredában az IT Plus Cluster, partnerségben Csíkszereda város önkormányzatával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel.

A digitális világhoz kötődő több száz vállalkozó, közösségi szervező, digitális eszközöket használó döntéshozó, illetve a kultúra világát képviselő alkotó találkozhat október utolsó hétvégéjén Csíkszeredában, a 8. Digitális Székelyföld Konferencián. A konferenciát az IT Plus Cluster szervezi partnerségben Csíkszereda város önkormányzatával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel. Az eseménynek a Csíki Mozi és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ad otthont.

A konferencia fő témája a művészetek és a technológia összefonódása, de szó lesz még a digitális agráriumról, digitalizációról a turizmusban és aktuális technológiai trendekről is. A rendezvényre nemcsak informatikusokat várnak, hiszen lesznek olyan előadások és interaktív kiállítások, melyek a nagyközönségnek is szólnak.

A sajtótájékoztatón Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, itt volt az ideje, hogy a város is házigazdája legyen egy ilyen eseménynek, amelyen három napon keresztül átbeszélik a digitális együttműködések, platformok, vállalkozásfejlesztések, életvitelszerű átszervezések és a digitalizáció adta lehetőségeket. Hangsúlyozta, a digitalizáció egy eszköz, hogy Székelyföld is felzárkózzon, segítségével átléphetők a határok, és részesei lehetünk európai vagy egyesült államokbeli projekteknek is.

Dr. Simon Károly, az IT Plus Cluster elnöke a sajtóeseményen a szervezet fontosabb projektjeit és célkitűzéseit ismertette. Kifejtette, az IT Plus Cluster elsősorban Székelyföldi IT-cégeket tömörítő szervezet, olyan projektekkel foglalkozik, amelyeket szoros együttműködésben valósít meg oktatási, felsőoktatási intézményekkel és önkormányzatokkal. Mint kiemelte, az IT Plus Cluster célja a helyi IT-szektor fejlesztése, illetve a térség általános digitalizációjának és technológiai fejlődésének az elősegítése.

Dr. Lázár Ede. a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja ugyancsak a digitalizáció fejlődésének fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, továbbá bejelentette, hogy az Országos Helyreállítási és Rezilienciaprogramban több mint kétmillió euró értékű pályázatot nyert a Sapientia, a terv szerint a pályázati pénzt fejlett technológiai eszközökre költik.

Barabás Emőke

: an accessible web community