2021. április 16, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1

A célok nem változtak, hanem kibővültek

Különleges évet zár Novák Ká­roly Eduárd, aki az évet az olimpiai felkészülés jegyében kezdte, és úgy is zárja, arra azonban ő sem számított, hogy az ötkarikás játékokra nemcsak sportolóként, hanem miniszterként is kell készüljön. A december közepén kitűzött céljai nem módosultak a miniszteri kinevezéssel, hanem kibővültek.

A jándékban kaptam egy évet – nyilatkozta március végén lapunknak Novák Károly Eduárd, miután kiderült, idén nem lesz olimpia. A csíkszeredai kerékpáros tavaly ősszel kezdte el az alapozást a tokiói játékokra, elindult a pályakerékpáros világbajnokságon, amelyet egy ezüst- és két bronzéremmel zárt, majd a koronavírus-járvány közbeszólt és nem folytathatta a felkészülését az olimpiára. Kéthónapnyi alapozás után májusban kezdte el újból a felkészülést az idei évre és a jövő évi versenyekre egyaránt, amelyet azóta sem hagyott abba, viszont „lazít a gyeplőn” a miniszteri kinevezését követően.

– Igazából mindig az év végén kezdek el készülni a következő versenyévadra, ezt így tettem tavaly is, ám a koronavírus-járvány miatt volt egy lazább két hónapom, majd május elejétől lendültem újra bele a munkába. Számomra az év legnagyobb nyeresége az volt, hogy sikerült Csíkszeredába költöztetnem Cristiano Valoppit, aki immár a helyszínről felügyeli a sportolói tevékenységemet – kezdte évi beszámolóját Novák Károly Eduárd. Hozzátette, még nincs olyan technológia kitalálva, ami pótolhatná az edzőt. – Olyanok voltak az edzéseim, mint a hullámvasút: egyszer fent, egyszer lent, azaz volt, hogy a maximumot is ki tudtam hozni magamból, de volt olyan is, hogy egyszerűen éreztem, nem volt megfelelő, amit csináltam. Ez most változott, hiszen mióta itt van Cristiano, az edzéseket ő vezeti, és meg is követeli azt a teljesítményt, amit a felkészülési időszaktól függően kell nyújtanom. Tudja, mikor hajthat nagyon meg, tudja, mikor ereszthet a gyeplőn egy keveset. Ha nincs a helyszínen az edződ, nem látja, hogy hogyan érzed magad edzés előtt – mondta a csíkszeredai kerékpáros. Hozzátette, szerinte egy sportolónak egyedül, edző nélkül szinte lehetetlen egy edzést megcsinálni száz százalékban.

– Ha a sportolók azt gondolják, hogy edző nélkül jól fel lehet készülni egy versenyre, az nagyon téves fogalom. Ezt annak fényében is mondom, hogy van már egy élettapasztalatom, sportolói múltam, nyertem országos, világ- és Európa-bajnokságot, olimpiát, de még most is úgy érzem, hogy az edző egy kötelező tényező a jó eredmény elérésében – mondta Novák Károly Eduárd. Edzőjéről, Cristiano Valoppiról pedig azt mondta, „jelenleg az országban nincs olyan szakember, aki birtokolná a hozzá hasonló tudást”.

Sikeres évet zárt

Természetesen át kellett gondolnia Novák Károly Eduárdnak is az idei versenyévet a koronavírus-járvány miatt, de kitűzött néhány fontos célt, amelyet sikerrel vett.

– Az országúti kerékpáros országos bajnokság és a pályakerékpáros ob is nagyon jól sikerült, hiszen személyes csúcsokat sikerült elérnem. A 30 kilométeres egyéni időfutamon 48 km/óra átlagot mentem, pályán a négy kilométeres versenyen is bejöttem a 4:40 perces idő alá, ezer méteren pedig 1 perc 7,79 másodperces egyéni csúcsot értem el. Nagyon motivált, hogy 45 évesen meg tudjam dönteni korábbi személyes csúcsaimat, és ez sikerült is – mondta Novák Károly Eduárd.

Noha kontinentális kerékpárcsapatával, a Team Novákkal több országúti viadalon is elindult, nem mindegyiket fejezte be.

– A körversenyekre idén nem fektettem túl nagy hangsúlyt, ezért sokat nem is fejeztem be, hiszen az edzéseimet az egyéni próbákra éleztük és élezzük ki az előttem álló időszakban is. Ezért nem volt túl nagy az állóképességem a többnapos viadalok során – mondta a csíki kerékpáros, majd hozzátette, a fentiek ellenére sikerült befejeznie a román körversenyt. – Ezt személyes ambícióból is tettem, úgy gondolom, az idei volt az utolsó Román Kerékpáros Körverseny a pályafutásomban, hiszen jövőben, nyár végén lesz az olimpia, és nekem az a fő versenyem 2021-ben – nyilatkozta lapunknak Novák Károly Eduárd.

Vébé és olimpia

A két országos bajnokság mel­lett két világbajnokságra és a para­limpiára készül Novák Károly Eduárd, de egy vébét biztosan kihagy.

– Akárcsak az idén, egyelőre úgy tűnik, a jövő évben is a bizonytalanság jellemzi majd a sportot. Hiába tervezel, ha egyszerűen nem tudod, mikor vannak a versenyek. Ez volt idén is: egy-két héttel a versenyek előtt dőlt el a pontos időpont, így pedig nem lehet előre tervezni, megfelelően készülni – mondta Novák Károly Eduárd, aki még pár napja arról beszélt, hogy Rio de Janeiróban két érmet akar nyerni. – Hiába készültem a pályakerékpáros vébére, a brazil szervezők bejelentették, nem vállalják a márciusi rendezést – tette hozzá a kerékpáros, akinek viszont egy részből kapóra is jött a világverseny törlése.

A kontinentális csapatával is szeretne indulni néhány körversenyen, de igazából a júniusi országúti kerékpáros világbajnokságon és az augusztus végi, szeptember  eleji tokiói paralimpián szeretne csúcsformában lenni.

– Jelenleg úgy érzem, jobb formában vagyok, mint egy évvel ezelőtt, a felkészülésem pedig jól halad Cristiano irányítása alatt. Rengeteg specifikus edzés vár rám, az elmaradt vébé függvényében immár csak három éremre hajtok idén. Úgy érzem, az országúti szakágban van esélyem aranyérmet nyerni és remélem, ez nem a vébén, hanem az olimpián jön össze, vagy éppen mindkettőn. Pályán az egyéni üldözőversenyben elért időeredményem alapján szintén számítok egy paralimpiai éremre – mondta a Novák Károly Eduárd.

Új kihívás

Üzletember, sportoló, csapat- és akadémia-tulajdonos, a Román Kerékpáros Szövetség elnöke, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, valamint az Európai Kerékpáros Szövetség parakerékpáros bizottságának tagja, a Balkán Kerékpáros Szövetség alelnöke – és néhány napja immár Románia Ifjúsági és Sportminisztere is Novák Károly Eduárd.

– Őszintén bevallom, meglepetésként ért a felkérés, de habozás nélkül, szinte azonnal igent mondtam. Megtiszteltetés számomra az, hogy az RMDSZ vezetése engem jelölt ifjúsági és sportminiszternek, és első pillanattól tudtam, felelősségteljes munka és új kihívások várnak rám. Pillanatok alatt egy újabb újratervezés, új célok kitűzése kezdődött el az életemben, de ez számomra nem újdonság, hiszen nem az első alkalom, hogy teljesen át kell tervezzem az életem – nyilatkozta lapunknak Novák Károly Eduárd. Hozzátette, a pályakerékpáros világbajnokság törlése adott némi előnyt számára. – Immár nem a pálya-vb-re kell összpontosítanom, hanem a miniszteri munkára. Gyakorlatilag van három hónapom arra, hogy kiismerjem a rendszert és egy olyan csapatot alakítsak ki a minisztériumnál, akik segítik majd a munkámat, hogy áprilistól újra összpontosíthassak az immár két fontos versenyemre, az országúti kerékpáros vébére és a paralimpiára. Most ez a legfontosabb cél – jelentette ki az új sportminiszter.

Van viszont tisztség, amiről le kell mondjon.

– Összeférhetetlen a miniszteri és a szövetségi vezetői tisztségem, így két héten belül az egyikről le kell mondjak. Természetesen a Román Kerékpáros Szövetség elnöki tisztségéről mondok le, ahol egy remek csapatot hagyok, és remélem, hogy majd azokat a terveket végigviszik, amelyeknek alapjait együtt tettük le – nyilatkozta Novák Károly Eduárd, aki hét évet töltött a hazai kerékpáros szövetség élén.

A miniszteri kinevezés sportolói életére is kihatással van.

– Kétlaki életet kell majd élnem. Úgy tervezem, hogy hétfőtől csütörtökig a fővárosban leszek, a hétvégét pedig Csíkszeredában töltöm. Keresem a legjobb edzési lehetőséget Bukarestben, de az biztos, hogy nem hagyom abba a felkészülésemet a 2021-es versenyévadra. Két lehetőségem van: kora reggel, munka előtt zavarni le az edzést, vagy pedig késő délután, de az is lehet, hogy napi két rövidebb edzést iktatok majd be. Hétvégén viszont már itthon teljes edzésmunkát fogok tudni végezni – mondta lapunknak az néhány napja beiktatott sportminiszter.

Novák Károly Eduárd a romániai posztkommunizmus 24. sportminisztere. Elődei közül nyolcnak volt sportolói múltja, de Novák az első, aki aktív sportolóként lett szakági miniszter.

– A következő időszakban nagyon sok munka vár ránk, a legfontosabb az ország jövő évi költségvetésének kialakítása, nekem pedig az a célom, hogy a kormány minél több pénzt szánjon a sportra, hiszen olimpiai év van. Remélem, elég időt leszünk kormányon ahhoz, hogy az eltervezett projektjeinket véghez is tudjuk vinni, ehhez pedig egy remek szakértőgárdára és egy jó háttércsapatra is szükség van, így ennek kialakítása is nagyon fontos – nyilatkozta lapunknak Novák Károly Eduárd. Hozzátette, paralimpiai éremszerzési céljairól nem mond le, de a miniszteri teendőkben is helyt szeretne állni. – Nem szeretném elfecsérelni az időt! Törekszem olyan időbeosztást készíteni magamnak, hogy legyen időm alkotni, edzeni, sportolni, de legyen időm a családomra is, hiszen nélkülük nem értem volna el azokat a célokat, amiket már megvalósíthattam. A családom az elsődleges támpontom, nélkülük nem lehettem volna sikeres semmilyen területen – mondta Novák Károly Eduárd.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Nem tudták megmenteni a Békénybe esett kislány életét

A kórházban sem tudták megmenteni annak a gyergyószentmiklósi kislánynak az életét, aki ma a Békény-patakba esett. Az alig hétéves gyermeket Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu között...

A „magyar” zászlókat kell eltávolítani a székelyudvarhelyi polgármester irodájából

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol...

Őrző-védő cég segítségével szorítanák vissza a kukázást Csíkszeredában

Csíkszeredában ezután őrző-védő cég segít a kukázás visszaszorításában, és arra kérik a lakosságot: legyen partner e törekvésben – írja szerkesztőségünkben eljuttatott közös közleményében a...

Legfrissebb