Minden drágul, csak a pityóka ára nem emelkedik

Géppel szedett burgonya zsákolása. Van kereslet, csak az ár nem megfelelő Fotók: Domján Levente

Kevesebb burgonyatermésre számítanak idén az alcsíki gazdák, mint tavaly, de félő, hogy a termés minősége sem lesz olyan jó, mint az előző évben. Drágult az üzemanyag, a műtrágya és a napszám ára is, de a burgonya ára nem emelkedett annyit, hogy a gazdák elégedettek legyenek. Érdeklődésünkre többen leszögezték: sokat segítene, ha lenne megfelelő raktár és öntözőberendezés.

Traktorvontatású burgonyaszedő kombájn. Drága műfaj a pityókatermelés

Sem a mennyiség, sem a minőség terén nem számítanak kiemelkedő termésre az idén a lapunknak nyilatkozó alcsíki gazdák. A termelőket leginkább az értékesítési árak aggasztják: a pityókáért kínált 1 lej körüli ár ugyanis koránt sincs összhangban a termelők drasztikusan megszaladt költségeivel.

György József, a Dakó Impex vezetője. Figyelni kell a változásokra

Változó fogyasztói szokások

Az újtusnádi Dakó Impex a fogyasztási mellett ipari feldolgozásra, csipsznek szánt burgonyát is termel. A termelés és az értékesítés az ipari fajták esetében előre megkötött szerződés alapján történik, de György József, az újtusnádi vállalkozás tulajdonosa mégsem érez biztos talajt a lába alatt. Kifejtette: két évvel ezelőtt, a szerződés megkötésekor sem az üzemanyag, sem az élőmunka, sem a műtrágya nem annyiba került, mint idén, márpedig a szerződéskötéskor többek között ezeket a kiadásokat vették figyelembe. Megjegyezte: a burgonyafeldolgozók sorába nemrég lépett csíkszentsimoni csipszgyár is hasonló lehetőségeket, árakat kínál, mint más burgonyaszirom-gyártók, ám a szerződésben megfogalmazott feltételeket véleménye szerint nem fogják tudni teljesíteni a gazdák, mert jóval kevesebb termésre számítanak, mint amennyit előre meghatároztak. Hargita megyében évről évre csökken a burgonyával beültetett terület, és György József szerint ennek egyik oka az, hogy a gazdáknak nincs megfelelő tárolási lehetőségük.
– Egyelőre a legnagyobb probléma a tárolóhelyiségek hiánya. Nem ezertonnás tárolókra gondolok, hanem húszezer tonnásra – tette hozzá György József, ugyanis ha jobb feltételek között tudnának gazdálkodni, sokkal eredményesebb lenne a burgonyatermesztés. Rámutatott, a termelők számára az is problémát jelent, hogy a vendéglők már nem vásárolnak ép burgonyát, csak lefagyasztott, előkészített terméket kérnek. Az alcsíki agrárszakember lehetségesnek tartja, hogy pár év múlva a háztartások többsége is ezt a mintát követi majd, mivel kényelmesebb ez az opció, így burgonyát – a hagyományos formájában – a szupermarketek sem fognak a termelőktől vásárolni.

Óriási hiány a kétkezi munkaerő. Amit tudnak, gépesítenek a gazdák

Vitos: elfogadható az ár

Vitos László, a csíkkozmási mezőgazdasági társulás vezetője elmondta: jelenleg magasabb a burgonya ára a tavalyinál. 1 lej 10 bani körül van az étkezési pityóka kilónkénti ára, amit a társulás vezetője elfogadhatónak tart. Mint mondta, ő már elkezdte a burgonya értékesítését, és eddigi tapasztalatai szerint nagy a kereslet az étkezési pityókára. A tavalyi kudarcok azonban még mindig sok termelő számára eleven sebek, és mivel a burgonyatermesztés sok költséggel jár, a tavaly elszenvedett veszteségeket nem is lehet egyik évről a másikra kigazdálkodni. Vitos László emlékeztetett: tavaly nagyon rossz ára volt a burgonyának, sok gazda nem is tudta eladni a termést, és tavasszal szemétbe kellett vetniük mindet. A tusnádi kollégájához hasonlóan ő is úgy véli, hogy a megfelelő tárolási körülmények és kapacitások esetén a burgonya iránti érdeklődés rövid távú visszaesése nem okozna ekkora problémát, ha lennének megfelelő raktárak, ahol nem romolna el a termés. Bár a betakarítási szezon jóformán el sem kezdődött, Csíkkozmás térségében már a munkásokból is nagy hiány van, hiszen akikre eddig számítottak, azok már külföldön dolgoznak – tette hozzá Vitos László.

Virág György lázárfalvi termelő. Jövőre kevesebb területet szán a pityókának

Öntözni kellene

Virág György lázárfalvi termelő idén 30-40 százalékos terménykiesésre számít, de a burgonya minősége sem lesz olyan, mint máskor: a termésen belül jóval kevesebb lesz a piacos, nagy méretű pityóka aránya. Virág György csak csipszburgonyát termel, és mivel szerződést kötött egy brassói gyárral, nem is aggódik, hogy értékesíteni tudja-e a termést, vagy sem. Az előre rögzített felvásárlási ár burgonyafajtától függ: 65 banitól 75 baniig tudja értékesíteni az idei termést. Hogy ez mennyire kifizetődő, arról az is árulkodik, hogy a lázárfalvi gazda a jövő évben még kevesebb területen kíván pityókát ültetni: idén 25 hektáron termelt burgonyát, jövőre azonban 17-18 hektárral tervez. Bevallása szerint azért döntött így, mert a kiszámíthatatlan időjárás miatt nagyon bizonytalan az eredmény, és nagyon nehézkessé vált a termelésbe ölt összegek kiszedése is. Úgy véli, ahhoz, hogy a megyében a jelenlegi 7200-7300 hektáros nagyságrendről ne csökkenjen tovább a burgonyával beültetett terület, szükség lenne öntözőberendezésre és raktárhelyiségekre is, mert így több problémát is meg tudnának oldani. Elismerte, megfelelő raktárkapacitások hiányában a gazdák kénytelenek ősszel túladni a burgonyán azért az összegért, amit a felvásárlók éppen akkor ajánlanak. Ez pedig a gazdák számára sosem lesz kifizetődő. Hozzátette: egyre nehezebb a burgonyatermesztés, mert kevés a munkaerő: nem lehet megbízható, kétkezi munkaerőt találni még a napszám értékének növelésével sem. Némi keserűséggel állapította meg: mindennek emelkedik az ára, csak a burgonyáé nem.

Péter Ágnes

 

: