A bükkfalvi tájház

Vidékünkön számos különleges falumúzeum található. A kérdéseket, hogy kiknek köszönhetően jöttek létre, hogyan maradnak folyamatos működésben, illetve milyen tárlatokat, történeteket ismerhetünk meg általuk, megválaszoljuk a tájházakról szóló sorozatunkban.

 Bükkfalva Homoródszentmárton település része, egykoron önálló faluként tartották számon. Az idők során azonban elnéptelenedett, mára csupán négy állandó lakosa van. Itt található a Múlt idők háza, amely László Árpád és felesége, Ildikó szorgos munkájának köszönhetően létesült azzal a céllal, hogy megmentsék az enyészettől az egykori nagyszülők otthonát.

– Az ősök tiszteletének adózva mindenféleképpen életben akartuk tartani, meg szerettük volna menteni az épületet, mert ha lebontjuk, egy házzal már kevesebb Bükkfalva, nem beszélve arról, hogy benne van az ősök szelleme, egész életük története, születéstől egészen a halálig – mondta el László Ildikó.

Mint megtudtuk, a ház az 1850-es években épült, az 1863-ban született nagymama már itt látta meg a napvilágot. Faszerkezetes, kívül sárral tapasztott falakkal őrzi a múlt idők emlékét. A házhoz korabeli gazdasági épületek és szerszámok sokasága is tartozik, amelyeket szintén kiállítottak a porta udvarán.

– A tájházban kiállított minden egyes darab tájjellegű, eredeti bükkfalvi. A székelykaput is innen kaptuk, lebontották és felújították azt a házat, ahol állt, a tulajdonos pedig nagylelkűen felajánlotta nekünk, kiállítás céljára – részletezte László Ildikó.

A porta eredeti székelykapuját is láthatják egyébként az érdeklődők.

– A székely parasztember szimbiózisban élt a természettel, az állatokkal, mindent a maga erejéből teremtett meg – jegyezte meg a tájház működtetője.

Az udvaron a kender megmunkálásához szükséges eszközök mellett az aratás kellékeit láthatjuk, különböző méretű és funkciójú sarlók, villák, gyomszedők, cséplőeszközök, gabonamérő tárgyak sorakoznak egymás mellett, majd a kenyérsütés eszközei, végül pedig a nagymosáshoz szükséges tárgyak vannak kiállítva.

– Mivel férjem édesapja kerekesmester volt, rengeteg szerszáma maradt meg. Legfőképpen ez vezérelt arra, hogy valamilyen formában mentsük meg az értékeket – tudtuk meg László Ildikótól.

Az udvaron jó néhány különböző funkciójú szekeret is megtekinthetünk. A kis parasztház bejárata hátulról, az udvar felől nyílik. A gangra 3 kőlépcső vezet, majd a két helyiségből álló házba jutunk. A konyha volt a család fő tartózkodási helye, úgymond itt zajlott az élet. A konyhát hasonló módon rendezték be, mint ahogyan annak idején volt.

Az 1900-as években lebontották a kemencét, helyét csikókályha váltotta. Itt kapott helyet egy szövőszék, hiszen az volt a korabeli gazdasszonyok egyik legfontosabb eszköze, amely ma a látogatóknak és főleg a gyerekeknek okoz nagy örömet. Különböző szőttes kelméket és falvédőket is kiállítottak.

– A falvédők nagy szerepet játszottak az akkori emberek életében, hiszen a feliratok tükrözték az adott ház gazdasszonyának jellemét, humorát – mondta Ildikó.

A tisztaszobában csak vendéget fogadtak, vagy a gyerekágyas anya tartózkodott ott. A berendezés itt is korhű. Amint azt a tulajdonos elmondta, a Múlt idők háza 2014-ben nyílt meg, azóta évről évre sokan látogatnak el Bükkfalvára. Főleg nyáron keresik fel a turisták, de diákcsoportok is gyakran betérnek.

Hadnagy Éva

 

: an accessible web community