A bódulat piaca

forro_eros_gyongyver_szinesJavíthatatlan álmodozó vagyok. Legutóbb akkor ismertem fel újra ezt, amikor baráti társaságban szóba került a szerhasználat. Pontosabban a fiatalok, kamaszok drog- és alkoholfogyasztása, konkrétan itt, nálunk. Zsigerből vágtam volna is rá, hogy itt drogfogyasztás szinte nincs, na jó, van, de elenyésző az esetek száma, mikor a józan eszem – szerencsére – felülkerekedett, és hallgattam. Mert az érintett korosztály életébe jobban belelátó beszélgetőpartnereim történetei hallatán egyik ámulatból a másikba estem.
Végül is, ha a statisztikai adatokat nézzük, a derűlátásom nem teljesen alaptalan: Hargita megyében a drogfogyasztás még mindig közel sem öltött akkora méreteket, mint mondjuk Bukarestben. Ez viszont bizonyára igen halvány vigasz azok számára, akiknek gyermeke – az a gyermek, akinek nevelésébe, oktatásába a szülők hosszú évek alatt energiát, munkát, pénzt és közel sem utolsósorban rengeteg érzelmet fektettek, akivel kapcsolatosan álmaik és reményeik voltak – egyszer csak egy szer hatására megváltozik. Ezeknek a szülőknek elég nehéz lehet elmagyarázni, hogy nálunk még nincs is olyan nagy gond a drogfogyasztással.
Statisztikai adatok igazolják azt is, hogy ma már Romániában is egyre fiatalabb korban nyúlnak a fiatalok tiltott szerekhez. Egy korábbi felmérés szerint az alkoholt 13, a cigarettát 14, a kábítószert pedig 15 éves korukban próbálják ki először, és a 17 évesek hetvenöt százaléka már biztosan kipróbált kettőt a háromból. A szakemberek szerint elsősorban kíváncsiságból, feltűnési vágyból, a megfelelni akarás miatt vagy önbizalomnövelés céljából. Ami számomra a leginkább meglepő ebben a témában, az, hogy micsoda dús fantáziáról tudnak a fiatalok bizonyságot tenni, amikor arról van szó, hogy fogyasszanak valamilyen szert lehetőleg úgy, hogy a környezet felnőtt tagjai ne tudjanak róla. Áztatnak alkoholba például gumicukrot, amit ily módon azokra a szórakozóhelyekre is be tudnak vinni, ahol, mivel kiskorúak, nem engednék, hogy alkoholt fogyasszanak – de áztatnak alkoholba hüvelytampont is: ha valaki kérdezi, nem ittak, és ez még igaz is. Vagy ismerik, hogy milyen gyógyszer-kombinációkkal érhetik el a várt hatást, és hogy ne váljanak gyanússá a patikában, felosztják: te ezt a szert veszed, te azt, én meg a harmadikat, majd összedobjuk.
2013-ban a Hargita Megyei Pszicho-Pedagógiai Tanácsadó Központ és a Hargita Megyei Drogfogyasztás-megelőző Központ által az iskolai drogfogyasztásról végzett kérdőíves felmérés eredménye szerint a megyében emelkedett az elmúlt öt évben az illegális drogokat kipróbáló diákok aránya is: a felső tagozatos általános iskolás és a középiskolás diákok tíz százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert: ragasztógőzt, ecstasy-tablettát, speedet, marihuánát, LSD-t vagy valamilyen dizájnerdrogot. Ez az arány négy százalékkal volt magasabb, mint öt évvel korábban. És annyira álmodozó még én sem vagyok, hogy azt higgyem, a tendencia azóta megfordult.
Szóval kereslet van a szerekre, és előreláthatóan egyre nagyobb lesz. Ha pedig kereslet van, kínálat is lesz mindig. De akár meg is fordíthatjuk: ha van kínálat, egyre bővül a kereslet is. Megállíthatatlan folyamat. És mindeközben lefülelt dílereket helyez szabadlábra a román igazságügy.

Forró-Erős Gyöngyi