A beoltott, Magyarországra utazók mentesülnek a karantén alól

Azok a román állampolgárok, akiknek igazolásuk van a koronavírus elleni teljes beoltottságról, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra – mutatott rá szerdán az utazási feltételek módosításáról szóló, az MTI-hez is eljuttatott közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

Kiemelik, hogy azoknak a román állampolgároknak nem kell a Magyarországra történő belépéskor a karanténmentességhez negatív PCR- vagy antigéntesztet felmutatniuk, akik a kétdózisú vakcinatípusok mindkét adagjának vagy az egydózisú (Johnson&Johnson) oltásnak a beadásáról rendelkeznek igazolással.

A romániai oltóközpontok által kiállított, román és angol nyelvű oltási igazolás elegendő, nincs szükség további formaságokra – írta tájékoztatójában a külügyminisztérium.

A könnyítést szombati Facebook-bejegyzésében adta hírül Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A román hatóságok pénteki döntését követően – amely szerint a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak Romániába – újabb könnyítés lép életbe a magyar–román határon: szombat estétől ugyanis mindenfajta karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra azok a román állampolgárok, akik már rendelkeznek védettségi igazolással – közölte a miniszter.

Románia pénteken törölte Magyarországot a koronavírus-járvány szempontjából kockázatosnak minősített – sárga jelzésű – országok listájáról, miután Magyarországon másfél ezrelék alá esett a megelőző két hétben diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya. A Magyarországról érkezők így korlátozások nélkül beutazhatnak Romániába.

HN-információ