6500 hektárt jelentettek eddig a gazdák

Megviselte a szárazság a termést Csíksomlyó határában is. Aszálykár Fotó: Domján Levente

Öt községből – Csíkkozmásról, Csíkrákosról, Tusnádról, Szépvízről és Farkaslakáról – jeleztek eddig a mezőgazdasági kultúráikban keletkezett aszálykárokat a Hargita megyei gazdák, összesen mintegy 6500 hektárra kiterjedően. A jelentéseket összegző Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság augusztus folyamán heti rendszerességgel tájékoztatja a szaktárcát a szárazság nyomán Csíkban, Gyergyóban és Udvarhelyszéken kialakult helyzetről. Kárenyhítési javaslatként immár a mezőgazdasági átalányadó részleges vagy teljes elengedése is szóba került – tudtuk meg Török Jenőtől, a szakigazgatóság vezetőjétől.

Megviselte a szárazság a termést Csíksomlyó határában is. Aszálykár Fotó: Domján Levente
Megviselte a szárazság a termést Csíksomlyó határában is. Aszálykár Fotó: Domján Levente

[dropcap]A[/dropcap] múlt heti felhívás óta sorra érkeznek a helyi polgármesteri hivatalok közvetítésével a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz a gazdálkodók hivatalos aszálykár-bejelentései – tudtuk meg tegnap Török Jenőtől, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőjétől.
A szárazság miatt kultúrnövényeikben keletkezett terméskiesést a legtöbb gazda eddig – 3994 hektár kiterjedésű területre – Csíkkozmásról jelezte, ám a szakigazgatósághoz immár Szépvízről, Csíkrákosról, Tusnádról és Farkaslakáról is érkeztek aszálykár-jelentések.

Lassan gyűlnek a jelentések
A szakigazgatóság munkatársai – a mezőgazdasági kultúrákban keletkezett veszteségek szemrevételezésére, illetve a polgármesteri hivatalok tájékoztatására – tegnap épp az érintett alcsíki községekben jártak. Török Jenő viszont azt szeretné, hogy a helyi kárfelmérő bizottságok a megye minél több aszály sújtotta községében is mihamarabb megalakuljanak és munkához lássanak. Elmondta, Hargita megyéből a szakigazgatóság felhívására mindeddig öt község reagált: Kozmáson kívül a gazdák kárbejelentései alapján az igazgatóság Tusnádról 640 hektárnyi pityókában, Csíkrákosról 866 hektárnyi kalászosban, burgonyában és kaszálóban keletkezett aszálykárt összesített, de a Farkaslakáról benyújtott jelentések is 800 hektár kaszálóként művelt, illetve 40 hektár burgonyával beültetett területről számolnak be. Szépvízről az önkormányzat kétféle – a szárazság hatásai mellett a júliusi, 150 hektárt érintő jégverésről készült – jelentést is továbbította a szakigazgatóságnak – részletezte tegnap lapunknak Török.

Minimis-támogatás, adókönnyítés
A megyei mezőgazdasági hivatal igazgatója leszögezte: az aszálykárok mértékének jelzése és dokumentálása nem jelent automatikusan kártalanítást, ám hivatalos felmérés nélkül a pórul járt gazdáknak – utólag – esélyük sem lehet az esetlegesen felajánlott kárenyhítési „de minis” támogatás igénylésére. Hozzátette: a minimis-támogatáson kívül a kormány az aszálykárt szenvedett termelők mezőgazdasági átalányadó-befizetési kötelezettségeinek teljes vagy részleges elengedését is fontolóra vette: legalábbis a pénzügyminisztérium jogszabály-tervezete e szándékról tanúskodik. A bajba került gazdák segítésére szóba jöhető kárenyhítési lehetőségekről ugyanakkor a megyei intézményektől is javaslatokat kértek – újságolta Török.
A szakigazgató hozzátette: az aszálykárok bejelentésére a mezőgazdasági minisztérium egyelőre nem szabott határidőt. A gazdák által jelzett kárállapotokat a mezőgazdasági igazgatóság augusztus folyamán heti rendszerességgel továbbítja a felmérést elrendelő szaktárcának.

Domján Levente

: an accessible web community