Hirdetés

Zöld erdőben jártam

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc

Zöld erdőben jártam, barna medvét láttam… Na, nem csak, volt ott fekete is! Rég nem voltam kint a természetben, így már szinte kívántam, hogy kicsit kimenjünk az erdőre, amelynek csendje hihetetlenül meg tudja nyugtatni az embert. Bár ez a férjemnek mindennapos, nekem és a gyermekeknek ritkább esemény. 
Kimentünk hát a közeli erdőbe egy délutáni sétára, friss levegőt szívni, csodálni a megújuló természetet, és hallgatni a madarak énekét. A kicsik már előre izgultak, hogy vajon látunk-e, s ha igen, milyen állatot, mivel egy erdei kirándulás enélkül mit sem ér. Várakozásuk nem volt hiábavaló, hiszen őzek és egy fácánkakas is utunkba került. Mi ennyivel már elégedettek is lettünk volna, de a hazafelé úton egy medve is kiugrott a fák közül. Még szerencse, hogy autóban voltunk, így nagy riadalmat nem okozott. Elégedetten dőltünk hátra, hogy teljes már a kívánt állatos lista, mire előbukkant egy újabb példány. Nagy volt és fekete, hím állat, ami minden bizonnyal az autó zajától riadt meg és vette futóra a dolgot – vagy ki tudja, lehet a nőstény szaga izgatta fel, hiszen ilyenkor van a párzási időszak is. Még jó, hogy autóban ültünk, mert sétálgatva nem biztos, hogy ilyen vidáman szemlélgettük volna – gondoltam magamban. 
Szóval, ha csak egy rövid séta alatt két medvét is láthat az ember, akkor mennyi is lehet valójában? Még ebben a hónapban Romániába látogatott a medvekérdés kapcsán az Európai Parlament Petíciós Bizottsága, hogy a helyszínen tájékozódjon a medvekérdés kapcsán. Sajnálatos viszont, hogy Hargita megye, ahol a legtöbb medvekár és támadás történik, nem szerepelt helyszínként a listájukon. Pedig egy jó kis gyalogos sétán érhetné őket is egy-két meglepetés, és testközelből is szemügyre vehetnék a medvéket. Ki tudja, talán még a szemléletmódjuk is változhatna. A brüsszeli testülethez egyébként kétfajta petíció érkezett az elmúlt évek során a barna medvékkel kapcsolatosan: egyikben a lakosság biztonságának növelését, a másikban pedig az állatok védelmét szorgalmazták. Majd elválik, hogy lesz-e változás medve-ügyben a látogatást követően.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!