Hirdetés

Idén is készülhetnek a pálinkafőzők

Három éve indította útjára a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a Pálinka Nemzeti Tanáccsal, Hargita megye és Csíkszereda város intézményeivel, illetve számos szakmai szervezettel és céggel partnerségben az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt, Csíkszeredában. A verseny idén is folytatódik, a párlatok mintáját május 2. és június 9. között várják a szervezők.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 3 perc
Idén is készülhetnek  a pálinkafőzők
Fotó: SZGE

Az elmúlt év nagy eseményei közé sorolható az Ákovita ­Nemzet­­kö­zi Párlat- és Pálinkaverseny, amelynek Csíkszereda adott otthont. Az esemény népszerűsége évről évre növekedik, így a szervezők számára nem is volt kérdés, hogy tovább írják az Ákovita történetét. Az esemény elsődleges célja, hogy népszerűsítsék egész Erdélyben a kulturált párlat- és pálinkafogyasztást, mellyel nemcsak a termelőket, hanem a fogyasztókat is nevelni lehet a minőségi pálinkafogyasztásra.

SZGE
– Az eddigi évekhez hasonlóan, a jelentkezők minden esetben részletes visszajelzést kapnak a szakmai zsűritől, ami nagyon fontos, hisz ezáltal is lehetőséget kapnak arra, hogy a termelők még minőségibb párlatokat tudjanak előállítani. Alig léptünk át a 2023-as évbe, máris sokan kezdtek érdeklődni, hogy ugye idén is lesz Ákovita? Természetesen lesz, és minden évben igyekszünk felülmúlni magunkat és még gazdagabbá tenni az eseményt – nyilatkozott Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
Május 2. és június 9. között várják a szervezők a termelők mintáit, és június 16–18. között bírálják el. A nevezett mintákat személyesen hétfőtől péntekig, 8–16 óra között, postán vagy csomagküldő szolgálattal kell eljuttatni a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete címére – Csíkszereda, Mihai Eminescu utca 2/A szám –, érdeklődni pedig a 0756 726 303 telefonszámon lehet.

SZGE
Az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny nevezői mintánként az üzleti kategóriában a 0,5 liter űrtartalmú kiszerelés esetén két, 0,35 liter űrtartalmú kiszerelés esetén minimum két palack kereskedelmi mintát – de mintánként minimum 0,7 liter összmennyiséget –, egyéni kategóriában pedig mintánként minimum 0,5 liter összmennyiséget kell beküldeni a nevezés helyszínére. 
A mintákat üvegben kell leadni, a műanyag palackkal jelentkezőket a szervezők kizárják a versenyből. A mintán lévő címkén fel kell tüntetni a nevező nevét, a nevezett párlat és/vagy pálinka fajtáját, alkoholfokát és évjáratát. A mintát benevezni az előírt mennyiségű párlat és/vagy pálinka és a hiánytalanul kitöltött nevezési lap beküldésével, valamint a nevezési díj befizetésével lehet.
Az érzékszervi minősítést követően minden olyan résztvevő, akinek érmes tétele van, e-mailben kap értesítést erről. A tervek szerint a díjátadó június 30-án lesz Csíkszeredában, a Hunguest Hotel Fenyő szállodában. A verseny szervezői szükség esetén módosíthatják a díjátadó helyszínét és időpontját, amiről időben tájékoztatják a résztvevőket. Minden további információt megtudhatnak az érdeklődők a www.akovita.ro weboldalon, illetve az Ákovita hivatalos Facebook-oldalán.

SZGE



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!