Hirdetés

Nagyszerű?

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc

„Nagyszerű” hírt közölt hétfőn este közösségi oldalán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Az idézőjel indokolt, nem én nevezem nagyszerűnek a hírt, hanem az RMDSZ által létrehozott szervezet. De lássuk a teljes kommünikét! „Nagyszerű hír! Értesített bennünket a Diszkriminációellenes Tanács, hogy egy 2021 augusztusában lezajlott focimérkőzésen, mely a Sepsi OSK és a FC Farul Constanța nevű csapat között zajlott, magyarellenes megnyilvánulások miatt a konstancai csapatot 10.000 lejes pénzbírsággal sújtották. A Tanács szervezetünk jelzése alapján járt el. Üdvözöljük a döntést!”
Szóval volt egy már-már a feledés jótékony homályába vesző mérkőzés anno domini 2021 augusztusának kilencedik napján Sepsiszentgyörgyön, ahol – ezúttal a konstancai fanatikusok – menetrendszerűen kiküldtek bennünket az országból, amit nagyon helyesen jelzett az érdekvédelmi szövetség jogvédelmi szolgálata az érdekvédelmi szövetség által nevesített, magyar ember vezette Diszkriminációellenes Tanácshoz, amely alaposan meghányta-vetette a dolgot, aludt rá egy évet és hét hónapot, majd döntött: ennek egyszer s mindenkorra véget kell vetni, ez nem mehet tovább, fizessen csak szépen tízezer lejt a konstancai klub, hadd tanuljon az esetből!
Tényleg értékelem a Szolgálat fáradozásait, hiszem, hogy egytől egyig a közösségért tenni akaró, lelkes emberek dolgoznak ott, de azt talán nem ártana tudniuk, mielőtt „nagyszerű hírről” beszélnek, hogy a Konstancai Farul labdarúgócsapata deklaráltan évi 8,5 millió euróból gazdálkodik, s a hírek szerint most érkezik egy támogatói kör, amely 50 millió eurós befektetéssel faragna olyan csapatot, amely a Bajnokok Ligájában is megállja a helyét. Fordítsuk le: a tengerparti klub jelenlegi költségvetéséből öt lejes üvegenkénti áron számolva is évi 8 millió 329 ezer 94 sört tud venni, ebből kell most 2 ezer sör árát befizetniük, vagyis még mindig marad 8 milló 327 ezer 94 sörük.
Már hallom is az ellenérveket: igen, de mit csinálni, a törvény ennyire ad lehetőséget, ez a maximálisan kiszabható büntetés ilyen esetekben. Javaslom – s vegyék ezt az RMDSZ „népnemzeti” konzultációjához beküldött meglátásnak –, változtassák meg a törvényt, hogy róhassanak ki ne tízezer lejes, hanem tízezer, százezer eurós bírságot, utóbbinál talán a klubtulajdonos-edző Kárpátok Maradonája is szívná arany metszőfogát, amely többe került, mint ez a büntetés.
Ha viszont csak ennyire vagyunk képesek, akkor lenne egy javaslatom. Sokkal elrettentőbb a bírság, ha úgy szól a verdiktum, hogy a konstancai pénzügynél személyesen kell befizetni az összeget, s akkor a harmadik ilyennél a Farul alkalmazottja olyan patáliát csap a klubnál, hogy őt márpedig ne küldjék többet hosszú sorokat kiállni, őt ne küldözgessék egyik ablaktól a másikig, hogy a vezetőség azt mondja, ebből tényleg elég, ne tegyük ki szegény Mirceát ilyen kálváriának, tiltsuk ki örökre a stadionból az önmagukból kivetkőzve üvöltöző szurkolókat.
S ha legalább a folyamatos nézőtéri magyargyalázás, napi szintű megaláztatás alábbhagy, ha nem kérik folyamatosan, hogy takarodjunk ki az országból, akkor nekünk, kisebbségi létbe szorult romániai magyaroknak, akiknek ez itt a való világ, ahol tényleg a lét a tét, egy icipicivel talán jobb lesz.
Mind az egymilliónak, akik még maradtunk.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!