Hirdetés

A sapientiás hallgatók életmódjának vizsgálata

Az életmóddal kapcsolatban a kommunikáció és PR szakos hallgatók az egyetem diákjainak körében kutattak. A feladat nehéznek minősült, mivel több szakaszból épült fel. Minderről Kész Zsanett elsőéves kommunikáció és PR szakos hallgató számolt be részletesebben.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
A sapientiás hallgatók életmódjának vizsgálata
Fotó: Kész Zsanett archívuma

– Miért a kutatást választottátok? 

– Azért választottuk a kutatást, mivel hasznosnak véltük, hogy az elméleti dolgok mellé valami gyakorlatit is kapcsoljunk. Ezáltal jobban rögzült az elmélet is, és így sokkal élvezhetőbb volt a feladat.

– Hogyan választottátok ki a témát, és ezen belül milyen témaköröket érintettetek?

– Mindnyájan javasoltunk egy-egy témát, összegyűjtöttük ezeket, és a legvégén sza­va­zás­ra bocsátottuk. Így született meg, milyen témakör­ben fogunk kutatni, hogy a sapientiás diákok életmódját vizsgáljuk meg. A témakörön belül elég tág térben dolgoztunk, mivel számos szegmens tartozik hozzá. Kezdetben több dimenziót meg akartunk nézni, majd leszűkítettük szabadidő/sport, életcélok, táplálkozás, valamint egészségkárosító tényezők vizsgálatára. 

– Inkább könnyű vagy nehéz feladatnak mondanád, és miért?

– Egyrészt, szerintem nehéz volt, főleg a feladat összetettsége miatt. Több embert is be kellett vonjunk a feladat egyes részleteibe. Nagyon sok mindenre oda kellett figyeljünk, hogy időben meglegyünk, a hallgatók időben válaszoljanak a kérdésekre, emiatt mondhatni, inkább nehéz volt.

– Milyen eredményt kaptatok a kutatás végén?

– A kutatás végén meglepő eredményeket kaptunk. A sporthoz kapcsolódó kérdések között szerepelt, hogy a tanulók sportolnak-e a kötelező tesiórán kívül. A válaszadók 52 százaléka nem fektet hangsúlyt a tesiórán kívüli sportolásra, 48 százaléka pedig igen. Az életcélt érintő kérdéseknél rákérdeztünk, sikerült-e már megvalósítaniuk az itt töltött éveik alatt valamely kitűzött céljukat. A kérdezettek kimagasló arányának már sikerült megvalósítania ezen célok közül, csupán 6 személy dolgozik még azon, hogy elérje legfőbb célját. A táplálkozáson belül pedig kitértünk a nassolásra is, ahol egy táblázatot hoztunk létre, melyben összegyűjtöttünk néhány „nassolnivalót”. Itt meglepő módon a legmagasabb eredményt a gyümölcsöknél kaptuk. Majd a víz fogyasztásánál is érdekes eredmények születtek, nagyon váratlanul ért bennünket, hogy a megkérdezettek 25 százaléka 1 liternél kevesebb vizet iszik naponta. 

– Melyik eredmény volt számodra a legmeglepőbb, amit kiemelnél?

– Számomra a legmeglepőbb eredmény, miszerint a kitöltők 71 százaléka nem dohányzik.

– Mi tetszett a legjobban a kutatásban?

– Nagyon tetszett, amikor megszerkesztettük a kérdőívet, de az a rész is, amikor kiküldtük azt a hallgatóknak. Izgatottan vártuk a válaszokat. Azok begyűjtése hosszabb és összetettebb feladat volt, amikor is össze kellett foglalni a beérkező válaszokat, és láttuk a különböző, meglepő eredményeket. Ez a rész volt számomra a legizgalmasabb.

– Hasznosnak tartod, hogy van ilyen kutatási lehetőség?

– Igen. Szerintem a gyakorlati munka nagyon fontos. Nem gondoltam volna, ilyenben is lesz részem, hogy kérdőívet fogok szerkeszteni. Nagyon hasznosnak tartottam, hogy ezt is megtanulhattam. A kutatás teljes mértékben alkalmas volt tapasztalatszerzésre is, mert rájöttünk arra, hogy mire vagyunk képesek, és miért fontos egy ilyen tantárgy.

Demény Barbara
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!