Hirdetés

Tiszta vizet a pohárba

Díjemelési szándékáról is beszámolt legutóbbi sajtótájékoztatóján a regionális vízszolgáltató, de azokon a településeken is nagyobb számlákra számíthatnak a lakók, ahol helyi üzemeltetők látják el a víz- és csatornaszolgáltatást.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tiszta vizet a pohárba
Vízvezetési munkálatok. Bővülő hálózat, dráguló szolgáltatás Fotó: Jakab Zsombor

Néhány település kivételével, Hargita megyében a Harvíz regionális víz- és csatornaszolgáltató biztosítja az ellátást. A regionális vízszolgáltató néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy márciusban díjat emel. Az ivóvíz jelenlegi köbméterenkénti ára 4,14 lej, ez 5,96 lejre növekedik, míg a szennyvízelvezetés díja eddig 3,71 lej volt, márciustól pedig 5,67 lej lesz. Az díjemelés után a víz- és szennyvízdíj összesen 11,63 lej lesz köbméterenként. A közművek esetében a díjemelés országos szintű szabályozás szerint történik, és indokolt esetben megengedett. Azon a néhány településen, ahol nem a regionális szolgáltató szállítja, az önkormányzathoz közeli cégek hatáskörébe tartozik a víz- és szennyvízhálózat üzemeltetése és fenntartása. Csíkszentkirályon az Ecken Közmű, Csíkszentimrén az Aqua Sic Hévíz, Tusnád községben és Tusnádfürdőn a Goscom vízszolgáltató az üzemeltető. 

Önerőből

Jakab Zsombor, a csík­szent­im­rei Aqua Sic Hévíz megbízott vezetője elmondta, a településen 729 fogyasztóval állnak szerződéses viszonyban, közülük valamivel több mint ötszázan naponta igénybe is veszik a szolgáltatást. 
– Jelenleg a víz- és csatornaszolgáltatás bruttó díja köbméterenként összesen 5,67 lej. Noha a döntéshozó testülettel még nem egyeztettünk, a tervek szerint szeptemberre várhatóan díjemelés lesz, addig elkészítjük a szükséges dokumentumokat – mondta a cég adminisztrátora.
Kiemelte: az önkormányzattól hibaelhárítás esetén kapnak segítséget, de mindig van fejlesztenivaló. Hamarosan hozzálátnak a szennyvíztisztító állomás korszerűsítését célzó beruházás megvalósításához. 
Amint Jakab Zsombor kifejtette, a beruházás befejeztével azt remélik, sikerül a kiszabott büntetések mértékét csökkenteni, ugyanis jelen pillanatban a vízügy folyamatosan bírságot szab ki a szennyvíz minősége miatt.
– A cég eddig stabilan működött. Az elmúlt évek során, egy évet leszámítva, minden alkalommal nyereséggel zárta a mérleget – tette hozzá az adminisztrátor. 

Hiányzik a szakapparátus

Székely Ernő, Csík­szent­ki­rály polgármestere elmondta, az egyre növekvő infláció miatt hamarosan ők is kénytelenek díjat emelni, annak mértékére azonban nem tudott pontos választ adni.
– A törvény által előírt módon és megengedett mennyiségben történik majd a díjemelés. Meglátásom, hogy amikor a Harvíz részéről jött a megkeresés, hogy adjuk át a szolgáltatás jogát, akkor nem tettük meg, és a céggel tovább kellett lépni. Talán a legnagyobb problémánk, hogy nincs szakapparátus. Ha dugulás van, akkor segítséget kell kérni – mondta a polgármester.
Hozzátette: a cég jobban fel kellene legyen szerelve eszközökkel, illetve a szennyvíz minősége is állandó problémát jelent. 
– Szakcégek esetében talán a költségek nem annyira jelentősek, mint egy ilyen kisebb cég esetében, mint az Ecken közmű. Azzal, hogy nem álltunk be a Harvíz nagy ivóvíz- és csatornázási projektjébe, amely egész Alcsíkot érinti, magunknak kell a problémáinkat megoldani. Csíkszentkirályon jelenleg az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás bruttó díja összesen 5,62 lej köbméterenként – számolt be a polgármester. 
A regionális szolgáltató levélben reagált a kialakult helyzetre: „Csíkszentkirály és Csíkszentimre a Hargita Víz Fejlesztési Társulás alapító tagjai. Mindkét önkormányzati testület úgy döntött, hogy nem adja át a szolgáltatást a Harvíznek. A szolgáltatás átvétele úgy működik, hogy azok az önkormányzatok, amelyek át szeretnék adni a víz-, illetve szennyvízszolgáltatást, meg kell feleljenek egy kritériumrendszernek, amelyet a Hargita Víz Közösségfejlesztési társulással közösen dolgoztunk ki. Ha ezeknek megfelelnek és szeretnék átadni a szolgáltatást, akkor megkeresnek minket. A projektet úgy tervezték meg, hogy a szépvízi vízműből az Olt partján menjen a nyomvezeték, vagyis mindkét település ellátható legyen a szépvízi vízből, ha a jövőben pozitív döntést hoznának a szolgáltatással kapcsolatban.”

Jakab Zsombor
Vízvezetés. Nehezebb a helyi cégeknek fennmaradni 

Elmélet és gyakorlat

– Tusnád községben a szennyvízszolgáltatást a Harvíz biztosítja, míg az ivóvizet a helyi szolgáltató adja – mutatott rá Molnár József, Tusnád község polgármestere. – A törvény alapján mindkét szolgáltatás egy üzemeltetőnél kell legyen, viszont erre azért sincs lehetőség, mert még nem építették meg a közös vezetéket Szépvíztől Tusnádig. A projekt nagyjából három éve indult, és az idén a tervek szerint hamarosan el is kezdik. A Harvízzel a község megkezdte a tárgyalásokat, hogy átveszi az ivóvíz-szolgáltatást is, egyelőre nem született megállapodás.
Hozzátette: ha a Harvíz átveszi az ivóvíz-szolgáltatást, akkor a Goscomtól fogják vásárolni, és a három településen egy-egy vízórával mérik majd a beérkező vízmennyiséget. Azt a Harvíz fogja kiszámlázni a fogyasztóknak. 
A regionális vízszolgáltató megkeresésünkre ebben az esetben is levélben vázolta a kialakult helyzetet: „Tusnád községben jelen helyzetben csak a szennyvizet gyűjtjük össze és tisztítjuk. Az ivóvizet a Tusnádfürdői Közüzemi Kft. szolgáltatja. A Harvíz mint regionális szolgáltató azon rendszerek üzemeltetője, melyek önkormányzatai tagjai a Hargita Víz Egyesületnek, és a tulajdonukban levő és maradó, gazdaságosan működtethető rendszereiket átadják üzemeltetés céljából. A tusnádi önkormányzat már rég szeretné, ha a Harvíz átvenné a vízszolgáltatást, de eddig nem sikerült a »működtethetőség«, és főleg a »gazdaságosan működtethetőségig« eljutnia. Nincsenek mérési adatok, hogy mennyi víz kell a község ellátásához, illetve abból mennyi jut el a fogyasztókhoz. A Harvíz szolgáltatási területein az ivóvíz- és szennyvízárak egységesek. A víz ára lebontva: nyers víz ára, víztisztítás költsége, vízszállítás költsége, hálózati költségek és fejlesztési alap.”
A szolgáltató levelében leszögezi: „Tusnád község esetében az első hármat a Tusnádfürdői Közüzemi Kft.-nek kellene biztosítania, viszont a hálózatot, szétosztást stb. a Harvíznek kellene megoldania. Nemrégiben Tusnádfürdő jóváhagyatott egy árat erre a célra, ami sajnos lehetetlenné teszi a Harvíz árain a szolgáltatás fenntarthatóságát gazdaságilag. A Harvíz két lehetséges forgatókönyvet tárt fel február hónap folyamán a tusnádi önkormányzatnak: az első lehetőség, hogy Tusnád önkormányzata kérje a Tusnádfürdői Önkormányzatot, hogy csökkentse az erre a célra jóváhagyott árat, annyira, hogy a Harvíz tudja tűrhető veszteséggel üzemeltetni a Tusnád községi rendszert, addig, amíg a folyamatban lévő EU-s pályázatból meg tud épülni az Alcsíkot Szépvízről ellátó új rendszer. A második lehetőség értelmében, az önkormányzat vállalja, hogy a község lakói jóval magasabb árat fizessenek az ivóvízért, mint a Tusnádfürdő erre a célra jóváhagyott ára, ami +/–2,5–3,5 lej/m3 lenne. Ezzel kapcsolatban még nem érkezett válasz az önkormányzat részéről.” 

A mezőt öntözik

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere kifejtette, a városban jelenleg közel kilencszáz fogyasztó csatlakozott a víz- és csatornahálózatra.
– Vízdíjemelés 2017 óta nem volt, lassan időszerű a szolgáltatás díjának emelése. Az említett három településhez hasonló díjszabással dolgozunk mi is. Egyelőre a vízszolgáltatás veszteséges, ugyanis az elmúlt évek folyamatos csőtörései jelentősen befolyásolták a város vízellátását, gyakorlatilag sok víz elfolyt a mezőbe – hívta fel a figyelmet Butyka. 
Hozzáfűzte: a tervek szerint idén tavasszal elkezdhetik a teljes vízvezetékcserét, a szükséges tervek elkészültek, még néhány engedélyre várnak.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!