Hirdetés

E héttől Szombatfalvára is jár a busz

Kísérleti jelleggel újabb járatot indítottak el Szé­kely­udvarhelyen, amire a szom­batfalvi lakosok már régóta várnak. Jelenleg hat járművel oldják meg a tömegközlekedést a városban, és nagyjából egyóránként járnak a buszok. Gyakoribb járatokhoz több járműre lenne szükség.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
E héttől Szombatfalvára is jár a busz
A Hősök sírjáig is kivisz a busz. Környezetkímélő szombatfalvi járat Fotó: Hodgyai István

Egyelőre teszt­üzem­mód­ban indították el hétfőn a 6-os járatot, a lakosság igényeit figyelembe véve, így a város szombatfalvi része is megközelíthető városi busszal. A vonalon a tavaly év végén beszerzett elektromos busz közlekedik – adta hírül a polgármesteri hivatal közleménye. A részletes menetrendet a lakosok megtalálják a polgármesteri hivatal udvarhely.ro címen elérhető honlapján.

Tartalék nélkül

A nyáron vette kézbe a városi buszjáratokat a polgármesteri hivatal, miután a szolgáltatást korábban működtető magáncéggel megszűnt a szerződéses viszony. A tömegközlekedés üzemeltetésével a városgazdálkodási vállalatot, az Urbana Rt.-t bízták meg. Bő öt hónapja, augusztus végétől a korábban Budapestről ajándékba kapott nagy méretű, régebbi évjáratú, használt Ikarusokkal indították el a járatokat. Az átállás nem ment zökkenőmentesen, a buszok helyenként csak nehézkesen és lassan tudtak közlekedni, a menetrenden is több ízben változtattak. Időközben a város új járműveket vásárolt, az első októberben érkezett, aztán még kettő novemberben, ezek elindításával újabb fejezet kezdődött a tömegközlekedésben.
– A lehetőségek függvényében sikerült megfelelnünk az elvárásoknak. Bár az Ikarusok gyakran elromlottak, ál­talában hamar sikerült megjavítanunk a buszokat, és viszonylag kevés kiesés volt – mondta el Hadnagy Gábor, az Urbana Rt. igazgatója.
Szombatfalva beiktatásával jelenleg az összes autóbuszra szükség van: a három nagy Ikarus és a három új autóbusz is (ezek közül az egyik elektromos) jár.
– Erre azt mondom, hogy sajnos. Ugyanis a városvezetés nyomására indítottuk be kísérleti jelleggel a szombatfalvi vonalat, ezért viszont részben le kellett mondanunk a tartalék buszról, ami azt jelenti, hogy ha véletlenül elromlik valamelyik, akkor az a járat kiesik. Az egyik Ikarus az iskolabusz szerepét tölti be a nap nagy részében, reggel elviszi az iskolásokat, és utána a Városi Sportklub Korisu­li programjában részt vevő gyermekeket szállítja a jégpályára, ezt a buszt nevezzük tartaléknak – tájékoztatott az igazgató.

Gyorstöltőre várva

Nemcsak a járműpark bővült az elmúlt hónapokban, hanem azzal párhuzamosan bővült a szállítási osztály alkalmazottainak száma is, jelenleg tizenegyen vannak, köztük nyolc sofőr, egy mechanikus és egy jegyárus – tudtuk meg Gál Ferenc szállítási menedzsertől. A szakember úgy véli, hogy a három új busszal eléggé normális programmal tudják működtetni a tömegközlekedést. A csereháti járatokról például csak pozitív visszajelzéseket kaptak, és nagyjából minden órában jár a busz. 
Szombatfalvára az új elektromos buszt állították be, amely egészen a Szívek sétányának az elejéig jár, ezenkívül több új megállót iktattak be a menetrendbe, például a Kós Károly Szakközépiskolánál, a Septimia Szabadidőközpontnál, a Hősök sírjánál is le- és fel lehet szállni. A próbajárat kétóránként indul a Bethlen negyedi Napkelet megállótól, az első 7:15-kor, az utolsó 19:15-kor gördül ki, és minden egész óra után 45 perccel érkezik meg a Hősök sírjához. Gál Ferenc azt mondja, hogy egy feltöltéssel nagyjából hat-hét kört tud megtenni az elektromos busz, egy kör hossza tíz kilométer körül van.
– Igazából a héten kiderül, hogy ez így, gyorstöltő hiányában mennyire fenntartható, és az is, hogy a nagy hidegben hogyan működik a busz meg a melegítés, hogyan alakul a fogyasztás. Amikor beüzemelik a gyorstöltő állomást, akkor valamikor délben egy órára leállítanánk tölteni a buszt, amikor nincs annyi utas – szögezte le a szállítási menedzser.

Reggel sokan buszoznak

A nagy Ikarus buszok kétóránként járnak, ugyanis egy óra alatt teszik meg a beth­len­falvi végállomás és a Jézus-kápolna közti utat. Gál Ferenc azt is elmondta, hogy reggel van a legnagyobb igény a tömegközlekedésre, akkor mindig a nagy buszokat kell indítaniuk, amelyek egyenként százszemélyesek (állóhellyel együtt), és majdnem megtelnek, továbbá a diákjáratokat is nagyon sokan veszik igénybe.
Bérletet az Urbana székhelyén lehet váltani, különböző kategóriákban, többféle kedvezménnyel, vonaljegyet pedig a sofőrtől is lehet vásárolni 2 lejért. Egy elképzelés szerint, ha igény lesz rá, a városközpontban is nyitnak jegyirodát. Mint Gál Ferenc is megjegyezte, összességében az a cél, hogy legalább félóránként járjanak az autóbuszok Székelyudvarhelyen, vagy még kisebb időközönként, de erre a jelenlegi flottával nincs lehetőség, jövőbeli esély viszont van. A városnak két nyertes pályázata is van a köz­lekedési infrastruktúra bővítésére, és ezek nyolc elekt­ro­mos busz beszerzését is tartalmazzák.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!