Hirdetés

Regionális stratégia készül

Szinergia címmel hirdetett képzéssorozatot a szé­kely­keresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület. A gyakorlati alkalmazáson alapuló képzést tíz találkozó alkotja, nyár végére regionális működési stratégiát dolgoznak ki az ifjúsági és a pedagógiai irányultságú szervezetek számára.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 2 perc
Regionális stratégia készül
Együttműködés. Közösen tervezik, valósítják meg Fotó: Ungvári Bori

Nem első alkalommal szervezi meg a keresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület a Szinergia képzését. Korábban 2014-ben álltak elő hasonló kezdeményezéssel. Az esemény akkori sikerére alapozva az ifjúsági egyesület alelnöke, a képzéssorozat egyik főszervezője, Nagy Attila elmondta, idén arra kíváncsiak, hogy mi változott azóta a fiatalokat foglalkoztató csoportoknál.
– Számottevő változás, hogy nemzetközi körökben az alkalmi pályázatokat felváltották a stratégiák és a hosszú távú tervek, amihez a térségi szervezeteknek igazodniuk kell – jegyezte meg.
Az idei résztvevők első alkalommal január végén találkoztak Székelykeresztúron, ahol bemutatkoztak egymásnak, illetve felvázolták a szervezetek, intézmények működési elveit. Nemcsak egymással, hanem a képzéssorozat szervezőcsapatával és a programokkal is megismerkedtek. A második alkalom során, február 2-án vázolták a vendégeknek a pályázati lehetőségek és a pályázatírás alapjait.
Augusztusig legalább tíz képzést szeretnének szervezni, jövőre folytatják új vendégekkel, újabb lehetőségekkel. A képzések a gyakorlati alkalmazást támogatják, tízből csak három kurzus mélyül el az elméleti részekben.
– Szervezeti szinten mindenki végzi a saját teendőit, de a Szinergia segít valamit közösen is tenni a közösségért – emelte ki a képzéssorozat jelentőségét az alelnök. Ebben az évben harminc vendég regisztrált a képzéssorozatra, ebből az első találkozóra tizenkét intézmény huszonkét képviselője érkezett. Többek között érdeklődést mutatott Szé­kely­ke­resz­túr három tanintézete – a Zeyk Domokos Szakközépiskola, az Orbán Balázs Gimnázium és a Ber­de Mózes Gimnázium –, a Gondviselés Segélyszervezet, a Civitas Alapítvány, a KVKA Business, valamint a szentábrahámi iskola munkaközössége.
– A közös erőfeszítés és rendezvényszervezés, hatékony pályázatírás, valamint a regionális szervezetek közti együttműködés a mai társadalom számos területén igencsak fontosnak mondható – tájékoztatott a szervező.
A Szinergia célja a regionális stratégia kidolgozása, valamint a szervezetek vezetőinek képzése. 
Mindenekelőtt olyan vezetőket segítenek, akik fiatalokkal dolgoznak, s az ifjúság fejlődését támogatják.
A fontosabb témák között említi még a nem formális oktatás struktúráit, a közösséggel való kommunikáció eszközeit, a csapatépítést és a hálózatépítést.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!