Hirdetés

Felcsíkon tudják: egységben az erő

Az egészséges verseny mindennapi, de nem akarunk sportot űzni abból, hogy melyik a „leg-település” – hangsúlyozta Karda Róbert, Csík­szent­do­mo­kos polgármestere, a Felcsík Kis­tér­sé­gi Társulás elnöke. Az említett szervezet az elmúlt húsz évben a beruházások közös megvalósítását és a közösségépítést tartotta szem előtt.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Felcsíkon tudják: egységben az erő
Így (is) készülnek a bevetésekre. A tűzoltók versenyzése az egészséges versengés része Fotó: A Felcsík Kistérségi Társulás archívumából

Immár több mint két évtizede létesült a Felcsík Kistérségi Társulás. 2000 márciusában kilenc felcsíki település: Csíkcsicsó, Ma­dé­fal­va, Csík­rá­kos, Csík­ma­da­ras, Csík­dán­fal­va, Csík­karc­fal­va, Csík­szent­ta­más, Csík­szent­do­mo­kos és Balánbánya ön­kormányzata az együtt gondolkodás jegyében kezdeményezte a létrejöttét – közölte a Hargita Népe meg­ke­re­sésére Karda Róbert, Csík­szent­do­mokos pol­gár­mes­tere, aki 2016 óta a társulás elnöke.
– Érezte mindenki, hogy nem ártana különböző témákban együtt gondolkodni. A Felcsík Kistérségi Társulás kulturális, oktatási és számos más témát együtt kezelő céllal jött létre – mutatott rá a szervezet elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy kezdetben a polgármesterek mandátumonként váltották egymást az elnöki tisztségben. Hozzátette: az elmúlt két évtized alatt több helyen is volt székhelye a társulásnak. – Kezdetben Domokoson volt a székhelye, majd Dánfalván, és csak azután került Karcfalvára. Közben munkaszervezet alakult, jelen pillanatban három személy tevékenykedik a társulás alkalmazottjaként. Különben mindig a közgyűlés dönti el, hogy milyen programokat valósítson meg, milyen tevékenységeket végezzen ez a munkaszervezet. Az elmúlt években létrejöttek a fejlesztési társulások is, úgy érzem, ezek egy kicsit a háttérbe szorították a kistérségi társulást, amelynek amúgy a mai napig jelentős szerepe van Felcsíkon, de még jobban ki lehetne használni. Például, ha akarunk egy brandet, egy márkát, akkor annak az útját a társulás munkaszervezete mindenképp könnyen ki tudja taposni – mondta Karda Róbert. 
A társulás egyik programja a felcsíki iskolásoknak szervezett román kommunikációs táborok, nyári táborok, illetve felkészítők szervezése a nyolcadik osztály végi vizsgára és érettségire.  

A Felcsík Kistérségi Társulás archívumából
Élményszerzés. Az iskolán kívüli programok is sokat fejlesztik a gyermekeket


– Mindemellett a munkaszervezet segített a csík­je­nő­falvi közbirtokosságnak a vágóhíd- és húsfeldolgozó-projekt beindításában, majd később, ugyancsak a közbirtokosság igényére, a Felcsíki Mezőgazdasági Szövetkezet létrehozásában is projektmenedzsmenti szerepet vállalt. A munkacsoportunk más, a térségben működő civil szervezetek számára pályázati iratcsomók összeállítását is vállalja, így is segíti a térségben való boldogulást – mutatott rá a társulás elnöke. Megjegyezte: fontos lenne felmérést készíteni arról, hogy Felcsíkon milyen képességű és végzettségű munkaerő van. Erre azért is lenne szükség, hogy ezt szem előtt tartva kezdeményezzék a térséget érintő gazdaságfejlesztési és oktatási projekteket. Mint a polgármester elmondta, a felmérést anyagi fedezet hiányában később végzik el.
Karda Róbert arról is beszélt lapunknak, hogy a fel­csí­ki településeken évente van egy-egy olyan rendezvény, amelyet a társulás támogatásával szerveznek meg. 
– Néhányat említve, ilyen rendezvény a csíkszéki gazdanapokon szervezett Fel­csí­ki Állatvásár és Gazdanap, a Fel­csí­ki Tűzoltó-vándorkupa, a domokosi Márton Áron-kon­fe­rencia, de vannak olyan események is, amelyeken partnerségi szerepet vállalunk: a Csíkmadarason szervezett Kertészeti Szakmai Napokon, a csík­szent­ta­má­si Falun az Olimpia rendezvényen, a madéfalvi Hagymafesztiválon, a csíkdánfalvi Gasz­tro­kul­tu­rális Napok alkalmával szervezett Kürtőskalácssütés programon vagy a Nagy-Hagymás-te­rep­fu­tá­son. Minden településen van minimum egy rendezvény, amelynek szervezését mindig támogatjuk – tette hozzá az elnök, aki egyetért egy felcsíki polgármester korábbi megjegyzésével, miszerint a társulás működtetése azért is jó, mert megszüntette az egészségtelen versengést a felcsíki települések között. 

A Felcsík Kistérségi Társulás archívumából
Tűzoltónap Csíkszenttamáson. A vándorkupáért versenyeztek a lánglovagok


– Annak vagyok a híve, hogy egy térség együtt tud felemelkedni, vagy együtt tud lenn maradni. Az nem működik, hogy egyik település fent van, teljesen befejezte az infrastruktúra fejlesztését, míg a szomszédban most kezdik el. Ez így nem működhet, tényleg igyekszünk a beruházásokat is úgy megvalósítani, hogy ne egymás kárára dolgozzunk, hanem egymás javára, akár lemondásokkal, de a lényeg, hogy haladjunk együtt. Például az egyik szomszédos település vezetőségének lett volna lehetősége, hogy egy ugyanolyan uszodát építtessen, mint a domokosi, de mivel nem indokolt, lemondott róla. Különben napi szintű a kapcsolat a polgármester-kollégákkal, és azt tapasztaljuk, hogy ez a folyamatos együttműködés jobban összekovácsol, mint ha csak negyedévente találkoznánk egy-egy megbeszélésen – fejtette ki Karda Róbert. Hozzátette: minden kedvező együttműködés ellenére mégis létezik egy egészséges versengés a települések között. Ez nagyjából kimerül a versenyekben, ilyen például a tűzoltó-vándorkupa vagy éppen a kürtőskalács-készítő verseny. 
– Az egészséges verseny mindennapi, de nem célunk sportot űzni abból, hogy melyik a „leg-település” – hang­súly­ozta a Felcsík Kis­tér­sé­gi Társulás elnöke.
A járványidőszak előtt a társulás havi rendszerességgel szervezett gyűléseket. A negyedévenkénti tematikus gyűlésekre pedig meghívták például az iskolaigazgatókat, az egyházi elöljárókat és a közbirtokosságok vezetőit is, és egy-egy problémára közösen kerestek megoldást, illetve beszéltek a fejlesztési lehetőségekről. Karda Róbert szerint a havi és a negyedévenkénti gyűléseket a jövőben is megszerveznék.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!