200 millió euró hulladéklerakók építésére

Önkéntesek által összeszedett szemét Csíkszeredában Fotó: Csíkszereda Városháza

A környezetvédelmi tárca olyan projekten dolgozik, amelynek keretében az ország minden városában és községében kialakítanak egy-egy ideiglenes hulladéklerakót a háztartásitól eltérő, például építkezésekből visszamaradt hulladék számára – jelentette ki pénteken Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

 

Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján Tánczos rámutatott, szinte sehol sincs az országban olyan engedélyezett lerakó, ahol törvényes módon el lehet helyezni például a nagyméretű hulladékokat – bútorokat, gumiabroncsokat, házi elektronikai cikkeket, az állattenyészetekből származó hulladékot, vagy a ruhákat, cipőket, addig, amíg a hulladék-újrahasznosításra szakosodott vállalatok el nem viszik azokat. Az országos településfejlesztési programon (PNDL) keresztül szándékoznak finanszírozni ezek kialakítását, megközelítőleg 200 millió eurós költségvetésből.

Hozzáfűzte, a programot valószínűleg néhány hét múlva elindítják.

Tánczos szerint alternatívát kell nyújtani az állampolgároknak, hogy ne a sáncba hajítsák a hulladékokat.

– Mi mehetünk ellenőrizni, bírságokat róhatunk ki, ha azonban nem nyújtunk alternatívát, a dolog nem fog megoldódni – szögezte le a miniszter, akit az Agerpres idézett.