19 ezer gazda várhatja az előleget

A Hargita megyéből területalapú támogatásra jogosult 26 ezer gazdából nagyságrendileg 19 ezer számára folyósítja napokon belül a 2020-as területalapú támogatás előlegösszegeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – tájékoztatta lapunkat Haschi András, a kifizetési ügynökség Hargita megyei igazgatója.

A szakember leszögezte: az október 15-től, azaz mától kezdődő és november végéig tartó időszakban a területalapú támogatás 70 százalékát és az agrár-környezetgazdálkodási támogatás 85 százalékát folyósítják a gazdáknak. A fennmaradó összegek kifizetését december 1-je után eszközlik. Idén az egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) hektáronként 98,71 euróra rúg. A redisztributív támogatásból az 1–5 hektárt művelő gazdák hektáronként 5 eurós kiegészítésre, az 5–30 hektárt művelők pedig hektáronként 48,1 eurós plusztámogatásra számíthatnak. A zöldítési támogatás 57,82 euró, míg a fiatal gazdálkodóknak szánt különtámogatás hektáronként 36,61 euró lesz. 

Leghamarabb azon gazdálkodók számlájára érkezik meg a pénz, akiknek parcelláit a nyár folyamán nem jelölték ellenőrzésre, nincsenek állataik vagy a támogatást egyszerűbb jogcímekre igényelték. Az állattartók közül a juhtartók számíthatnak leghamarább pénzre, a szarvasmarhatartóknak viszont várniuk kell: esetükben a támogatást csak a szarvasmarha-állomány megtartására vonatkozó vállalás decemberi lejárta után folyósíthatják – magyarázta az APIA megyei vezetője. 

– Jelenleg 19 ezer gazda kifizetési dossziéját készítettük elő, de ez a szám napról napra bővül. A központi APIA közülük – különböző szempontok alapján – naponta 1-2 vagy 3 ezer gazda kifizetését engedélyezi, így lesz, akinek csak egy hónap múlva érkezik meg a bankszámlájára a pénz. Épp ezért mindenkit arra kérek, hogy holnap reggel még ne szaladjon ellenőrizni a folyószámláját – hangsúlyozta az intézmény megyei igazgatója.

Haschi kérdésünkre elárulta, jó ütemben halad a szarvasmarhatartóknak, juhtartóknak, illetve a zöldség-, gyümölcs- és burgonyatermesztőknek felajánlott rendkvüli COVID-támogatás igénylése is, így bár a támogatás-kérelmezési határidő október 23-án, azaz jövő pénteken jár le, Hargita megyéből a támogatásra jogosult gazdák nagy többsége már benyújtotta támogatásigénylését. A szarvasmarhatartók közül például tegnapig 2734-en éltek a lehetősséggel, és további 100 kérelemre számítanak. A juhos gazdák részéről tegnapig 572 kérelem érkezett a Hargita megyei APIA-hoz, így a vártból itt már csak 23 hiányzik, míg a növénytermesztők esetében az eddig beérkezett 1687 kérelem a jövő héten lejáró határidőig várhatóan további 300-zal egészül ki – sorolta lapunknak Haschi András.