Kapcsolódás a világhoz, ló hátáról

Fotó: Zsók Botond

Lovasterápiával segítettek tíz eltérő fejlődésű gyermeknek a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban, hogy javuljon a kommunikációs és szociális képességük. Az ötnapos lovasterápiás foglalkozást a madéfalvi Transilio Sport Klub Egyesület szakemberei tartották.

Június 27. és július 1. között ötnapos tábori élményben részesült tíz eltérő fejlődésű gyermek Csíkszentmártonon, a Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban. Mint Molnár Annamária pszichológus, a központ munkatársa és a Prosperitas Vitae Egyesület tagja mondta, a gyerekek többségénél a kommunikáció és a szocializáció okoz nehézséget.

‒ A tábor alatt több fejlődési területet céloztunk meg. A legfontosabb a kommunikáció, az önellátás és a szocializáció fejlesztése, ugyanis ezeken a területeken van a legnagyobb nehézségük – mondta a pszichológus.

Élményalapú tevékenységek

Képes eszközöket használtak, a PECS (Picture Exchange Communication System) módszert alkalmazták, így azok a gyermekek is lehetőséget kaptak az önkifejezésre, akik verbálisan nem képesek kifejezni igényeiket. A pszichológus elmondása szerint a délelőtti foglalkozásokon sok élményre szert tehettek a gyerekek, fő céljuk ugyanis, hogy a gyermekek élményeken keresztül szerezzenek jó tapasztalatokat, és így fejlődjenek.

‒ Az elmúlt év pozitív tapasztalatából kiindulva a tevékenységnek fontos részét képezte a lovasterápia. Tavaly már volt lehetőségük a gyerekeknek ilyen típusú foglalkozáson részt venni, ugyancsak a megyei tanács támogatásával, ezért az idei program egy jó gyakorlatnak a folytatása – tette hozzá Molnár Annamária.

A lovasterápiát a madéfalvi Transilio Sport Klub Egyesület szakemberei ‒ egy testvérpár, Zsók Emőke és Zsók Botond ‒ tartották. Molnár Annamária szerint nagyon sok pozitív hatása van a terápiának, de a családok számára nehezen elérhető. Mint mondta, a lovasterápia jó hatása a kapcsolódási lehetőség: kapcsolódás az állathoz, a terapeutához, az őket körülvevő világhoz. A lovasterápiás tábor Hargita Megye Tanácsa ifjúsági tevékenységeket támogató programjából valósult meg.

 Mire jó a lovasterápia?

Zsók Emőke, a madéfalvi Transilio Sport Klub Egyesület egyik fiatal szakembere érdeklődésünkre elmondta, hogy lovaglás közben folyamatosan beszélgettek, játszottak a gyermekekkel, így fejlődik a kicsik szociális és kommunikációs képessége.

‒ Fontos a térirányok felismerése, tudniuk kell, hogy mi van a ló körül. Problémamegoldó gondolkodás alakul ki, fejlődik a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék, a finommotorika, illetve a helyes testtartás berögzítése. Ezeket mind játékos feladatokba foglaljuk, így a gyermek észre sem veszi, hogy a foglalkozás alatt feladatokat fejt meg, és lovaglás közben minden izmát átmozgatja. Figyelmesebbek lesznek, fejlődik az emlékező- és megfigyelőképességük. Mindemellett a ló jelenléte erősíti az önbizalmat, már az óriási öröm, ha egy ekkora állatot simogatnak, és még lovagolják is – mondta Zsók Emőke.

Mint megtudtuk, türelmes, gyermekbarát ló alkalmas terápiás foglalkozásra, amelynek a magassága megfelelő arra, hogy a gyermekeket könnyedén felültessék. Zsók Emőke szerint az idősebb lovak vannak előnyben, mert ők már nyugodtabbak és nem ijednek meg néhány sikolytól, kacagástól. Mint közölte, bevált fajta a haflinger ‒ haflingi kisló ‒, a tábor alatt is ilyen ló, Hanzy segíti munkájukat.

Hozzátette, hogy mivel Romániában, környékünkön nem elterjedt a lovasterápia, ezért már az egyetemen, gyógytorna szakon érdekelte őket a lovasterápiával végzett különböző betegségek rehabilitációja, és most a madéfalvi Transilio Sport Klub Egyesületnél dolgoznak oktatóként.

Péter Ágnes

: an accessible web community