133 lakrész kap hőszigetelést Borszéken

Újabb fejezet következik Borszék fejlesztésében – a kormány támogatásával tömbházakat szigetelnek. A projekt összesen 133 lakrészt érint, a munka várhatóan még idén elkezdődik.

x05_borszek_lh_02

Három borszéki tömbház hőszigetelését támogatja a fejlesztési minisztérium: a Dózsa György úton az A1–A4-es számú tömbház és a G1-es számú tömbház, valamint a Kárpátok úton az E1-es számú tömbház kaphat korszerű külső szigetelést. A szaktárca a munkálatok értékének 50 százalékát finanszírozza, a helyi önkormányzat 30 százalékkal járul hozzá a beruházáshoz, a lakóknak a fennmaradó 20 százalékot kell fizetniük, amire két év áll rendelkezésükre.
– A közbeszerzési eljárás lezárult, nyertest hirdettünk. Jelenleg az óvási időszakban vagyunk, de nagyon reméljük, hogy minél hamarabb elkezdődnek a munkálatok – közölte Mik József, Borszék polgármestere. Hozzáfűzte, amennyiben nem lesz óvás, akár már szeptember folyamán munkához láthat a kivitelező. Kérdéses persze, hogy az időjárási viszonyok mennyire engedik meg ezt.
Pontos információkat nem kívántak még közölni arra vonatkozóan, hogy a lakóknak mennyit kell majd fizetniük lakásaik szigeteléséért, mivel ez attól függ, hogy a kivitelező milyen értékkel nyeri el a munkálatot, ennek ismeretében számítják majd ki a lakásokra vonatkozó leosztást, részletezte az elöljáró.
A felújításra nagy szükség van, hiszen a tömbházak 1978 és 1980 között épültek, azóta pedig komolyabb javításra nem került sor, állapotuk így sokat romlott, repedeznek a falak, a nyílászárók is megérettek a cserére. A polgármester megjegyezte, nagyon lényeges, hogy szigeteljék a lakásokat, viszont az esztétikai szempont sem elhanyagolható, hiszen a szóban forgó épületek a központban vannak, megújulva a városképet is szebbé teszik majd. Az érintett tömbházakban, bár nehézkesen, de működnek a lakástulajdonosi társulások, ez feltétele is a kormánytámogatás elnyerésének, jegyezte meg Mik József, hozzátéve, hogy a lakástulajdonosi társulásuk működését továbbra is szorgalmazzák, hiszen a jövőben is folytatnák a tömbházak hőszigetelését.
Borszéken egyébként már korábban is szigeteltek tömbház­lakásokat kormánytámogatással, 2010 és 2012 között három tömbház esetében összesen 97 lakrészt. A lakóknak akkor is a beruházás 20 százalékát kellett állniuk.

Lázár Hajnal

: an accessible web community