Ma este 6 órakor nyílik kiállítás Fülöp József csíkszeredai grafikus legfrissebbalkotásaiból a Megyeháza Galériában. Megnyitóbeszédet mond Túros Eszter művészettörténész.

Fülöp József csíkszeredai képzőművész, grafikus nemrégiben tért haza Budapestről: a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Budapest Galéria gyümölcsöző együttműködésének köszönhetően egy hónapot töltött a magyar fővárosban, elnyerve a vendéglátó intézmény alkotói ösztöndíját. Az együttműködés keretében minden évben egy Hargita megyei képzőművészt látnak vendégül egy hónapos alkotómunkára Budapesten, a Klauzál tér 2. szám alatti műteremlakásban biztosítva számára kedvező feltételeket az alkotásra. Cserében a gyergyószárhegyi művésztelepen egy vagy két magyarországi művészt látnak vendégül a nyári alkotótábor alkalmával.
– Ott laktam és dolgoztam egy hónapig a Klauzál tér 2. szám alatti műteremlakásban – számolt be élményeiről Fülöp József. – Az ott született munkákból válogattuk a kiállítás anyagát, ezért adtam a tárlatnak a Klauzál tér 2. címet.
Mikor budapesti élményeiről kérdeztem, a művész elmondta, hogy a korlátozó intézkedések miatt zárva voltak a múzeumok, képtárak, kávéházak.
– Így csak a várost róttam délelőttönként, és rengeteg fényképet készítettem – ismertette napi programját Fülöp József –, délután, este, mikor csend volt, akkor fogtam neki dolgozni. Csend kell és nyugalom ahhoz, hogy alkotni tudjak – jegyzi meg.
Elmondta azt is, hogy egy sorozat elkészítését tervezte, ott szerzett élményei hatására azonban megváltoztatta eredeti tervét, és egy konstruktivista, geometriai formákkal kísérletező sorozatot készített.
– Mintegy harminc munkából áll a sorozat, ebből válogattuk a Megyeháza Galériában nyíló tárlat anyagát – mondta az alkotó, hozzáfűzve, köszöni a lehetőséget a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak és a Budapest Galériának.
Túros Eszter így ajánlja a kiállítást: „Az alkotó február folyamán a Budapest Galéria ösztöndíjasa volt. A Klauzál téri műteremlakásban elkezdett tusrajzsorozatból most 20 munkát tekinthetnek meg a látogatók. Vörös és fekete vonalak bonyolult szövedékébe keveredünk, amelyek valamiféle rendszer illúzióját kelthetik. Egy bináris logika mentén szerveződő, geometrikus formákból építkező, gyakran határozatlan vonalú, ösztönösen alakuló tér-képek gondolatilag folytatásai Fülöp József korábbi kiállításokról ismert sorozatainak, formailag mégis egészen más hatást keltenek. Archaikus távlatokba mutató, a jelen feszültségeit gyakran figuratív formákba rendező, határozott keretek között mozgó, hullámzó vagy éppen tomboló alakzatai/alakjai helyett most valamiféle térkijelölés zajlik. A mozgás nem arcokon, gesztusokban vagy például táncoló figurákon válik érzékelhetővé, hanem terek rajzolatait hozza létre. Ezek a változó dinamikájú mozgás által kijelölt terek, labirintusokat idéző bonyolult képződmények azáltal válnak összefüggő egésszé, hogy végső soron ugyanazt jelentik, fogódzót a végtelenbe vesző fehérek homogenitásában.”
A kiállítás 2021. április 9-ig látogatható.
Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Megyeháza Galéria, Hargita Megye Tanácsa

.