100 ezer euróval ösztönzik a fiatal gazdákat


Számos ponton változik az unió következő hétéves Közös Agrárpolitikája (KAP). A mezőgazdasági miniszterek által közös nevezőre hozott tervezet a környezetvédelem terén több erőfeszítést kíván a termelőktől, viszont az egyszerűsítések révén pozitív előrelépéseket is tartalmaz.

A legjelentősebb eredmények és változások közé tartozik, hogy az első pilléres (azaz területalapú) és a második pilléres (vidékfejlesztési beruházások) jellegű keretek közötti költségátcsoportosítás 25%-ra nő a jelenlegi 15%-ról. Ez jelentős szabadságot adhat a tagállamoknak. A zöldítéssel kombinált területalapú támogatások új elnevezése fenntarthatósági alapjövedelem-támogatás lesz. Az új KAP elsősorban az eredményre koncentrál, nem arra, hogy melyik tagállam mennyire felel meg a szabályoknak – az eredményeket jól reprezentáló indikátorokat fognak meghatározni, bár a rendszer kidolgozása komoly feladat lesz a tagállamok számára. Új elem, hogy sokkal nagyobb figyelmet kap a digitalizáció, a modernizáció és a szaktanácsadás támogatása.
A biztosítékmentes előlegfizetés lehetőségét megadhatják a tagállamok az agrártámogatások igénybevétele esetén, ezeket a végrehajtási rendeletekben lehet majd szabályozni! Ez nagy előrelépés lenne, hiszen az agrár- és vidékfejlesztési pályázatok esetében komoly kihívást jelentett az, hogy előleget nehezen lehetett igényelni más operatív programokhoz képest. Marad a vissza nem térítendő támogatások rendszere is. Az eredeti javaslat szerint ugyanis a visszatérítendőkre helyezték volna a hangsúlyt. Megmarad a válságalap is. Lényeges változás, hogy a jelenlegi 40-50 ezer euróhoz képest a fiatal gazdáknak, induló vidéki vállalkozásoknak adható támogatás 100 ezer euróra emelkedik.
Nagyobb hangsúly lesz a környezeti teljesítményen. A zöld előírások most csak a kifizetések 30 százalékához kötöttek, a jövőben az összes közvetlen kifizetés előfeltételévé válnak majd. A klasszikus területalapú kérelem kiegészül az agro-ökológiai alapprogrammal – nem lesz kötelező igénybe venni a gazdálkodóknak, de jó tudni, hogy az erre szánt összeget a területalapú támogatások (SAPS) egyébként is valamelyest megvágott keretéből fogják biztosítani. Ez a kifizetés az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokhoz hasonlít, tehát kompenzálja a környezeti szempontok betartása miatti jövedelemkiesést, azzal a különbséggel, hogy egy évre szól az AKG ötéves ciklusával szemben.
A bevezetésnek van türelmi ideje, mivel a tagállamok egyelőre nem látják, hogy a gazdálkodók milyen arányban élnek majd az „egyéves AKG” (agro-ökológiai alapprogram) lehetőségével, így ha nem lesz megfelelő a rendszer működése, 2024-ig még nem kell számítani szankciókra. A környezeti szempontokat legerősebben szem előtt tartó programok továbbra is hasonlóképpen működnek majd: az ÖKO- és az AKG-programokban jelentős változás nem várható.


HN-információ
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!