10. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor

Csoportkép a Szellő Szálló udvarán. A költészet összeköt. Fotó: Simon Erika

„Azt keressétek, ami összeköt” ‒ ez a Tamási Árontól származó gondolat a mottója az idei Varga Sándor Székelyföldi Verstábornak, amelyet Csíkcsomortánban, a Szellő Szállóban rendeztek meg július 22. és 31. között. Felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, erdélyi és magyarországi diákok vettek részt a táborban, amelyen előadóművészetet, beszédtechnikát és néptáncot is tanultak.

A tábor műhelyvezetőiként és előadóiként többek között színészek, zenészek irányítják azokat a fiatalokat, akik különböző versmondóversenyeken díjazást kaptak. Középpontban volt a költészet és az előadóművészet, emellett kirándultak, táncoltak és énekeltek.

Bepótolták az elmaradt táborokat

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő érdeklődésünkre elmondta, hogy komoly szakmai gyakorlatokon vettek részt a diákok. A táborozók beszédtechnikát tanultak szakembertől, verses foglalkozások voltak, ezenkívül néptáncot és az előadóművészet csínját-bínját tanulhatták meg, esténként pedig előadásokon vettek részt.

‒ Mi magunk is évről évre újabb élményekkel gazdagodunk, szinte minden évben kimegyünk a történelmi határhoz, és idén Farkaslakán is voltunk, Tamási Áron szülőfalujában – mondta Ráckevei Anna.

Az ez évi tábornak két témája is volt: az egyik Trianon, a másik pedig Tamási Áron.

Tamási Áron szülőházánál. Kapcsolódtak az emlékévhez | Fotó: Simon Erika

A szervezők összegyűjtötték azokat a verseket, amelyek az íróról szólnak, illetve a novelláiból költői mondatokat ragadtak ki. Kubik Anna Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésznő szerint ugyanis Tamási Áronról azt is lehet mondani, hogy költő, aki prózában írt.

‒ Öröm és gyönyörűség újra együtt lenni. Tizedik alkalommal gyűlünk össze, két év szünet után most próbáljuk bepótolni a trianoni témát is. Mellette még táncolunk, éneklünk, kirándulunk, költészettel foglalkozunk és összekovácsolódunk. Nagyon jó volt itt lenni Csomortánban – tette hozzá Kubik Anna.

A verstábor tehetséggondozás is

Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színész, rendező elmondása szerint mindez utógondozás, képességfejlesztés, amelyből a versmondóversenyek díjazottjai tanulhatnak. Hárman ‒ Kubik Anna, Ráckevei Anna és Rubold Ödön ‒ minden évben versmondóműhelyt tartanak.

‒ A versmondás egyfajta színészi munka, de a pódiumművészet szabályai érvényesek rá. A kifejezőeszköz a lelkünk, a szemünk, az arcunk és a tekintetünk. Megbeszéljük, hogyan kell verset választani szavaláshoz, mi a legfontosabb a versmondásnál. Reflektálunk egymás előadásmódjára, és beszélünk mindenről, amiről a nagy költők írtak – mondta a színész.

A beszédtechnika tanártól megtudtuk, hogy a táborozók azt gyakorolták, hogy amit mondanak, az teljes összhangban legyen azzal, ahogyan beszélnek. A diákok az alapoktól kezdve megtanulták a beszédlégzést, továbbá azt, hogyan bővítsék a hangterjedelmüket, és tudatossá tegyék a hangmagasságváltásokat.

Dalolva tanultak

A Misztrál együttes két alapító tagja, Heinczinger Mika és Török Máté is mindig részt vesz a táborban, koncertet is adnak, illetve gálaműsort is tartanak, a tábor végén a fiatalokkal együtt lépnek fel.

Daltanulás a Misztrál együttes tagjaival. A megzenésített versekkel is ismerkednek | Fotó: Simon Erika

Heinczinger Mika elmondása szerint ők hozzák be az énekelt verseket, minden évben kiválasztanak néhány, az együttes által megzenésített verset, amit megtanulnak a fiatalokkal, és a gálaműsoron a diákokkal együtt előadják ezeket. Idén többek között a Boldogasszony anyánkat és az ősi székely himnuszt tanulták meg együtt énekelni.

‒ Mindig nagyon fogékonyak, nyitottak a fiatalok ezekre a dolgokra, és nagyon jó együtt tanulni, énekelni. A gálaműsoron az önfeledt előadásmód a legfontosabb – mondta Heinczinger Mika.

Ötödik éve Székelyföldi Varga Sándor Verstábor

Varga Anna szervező elmondta, hogy a verstábort édesapja, Varga Sándor újságíró alapította, és az ő emlékére immár ötödik éve viseli a Varga Sándor nevet a verstábor.

‒ A tábor előzménye a Székesfehérvári Versünnep volt, amin olyan sok tehetséges diák gyűlt ott össze, hogy a szervezők elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne ezt folytatni. Előbb csak a Versünnep döntősei voltak a résztvevők, de a kör egyre tágult. Célunk, hogy magyarországi és külhoni magyar diákok találkozzanak egymással. Felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, erdélyi és magyarországi diákok töltenek itt, Csomortánban tíz napot, és célunk, hogy verseken, néptáncon, zenén keresztül ‒ tehát a magyar kultúrán ‒ keresztül kapcsolódjanak egymáshoz – közölte a szervező.

Emlékezés Varga Sándorra, a tábor alapítójára. Tisztelet | Fotó: Simon Erika

Két év kihagyás után nem volt könnyű újraindítani a tábort, Varga Anna elmondása szerint idén például nehézséget okozott táborozókat szerezni, hiszen sok versmondóverseny elmaradt az utóbbi időben.

Péter Ágnes

: an accessible web community